Svijet     | 09.03.2018. 10:35 |

Vijeće sigurnosti produžilo mandat Misiji UN-a u Afganistanu

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 9. marta (FENA) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno  je usvojilo rezoluciju o produženju mandata  UN-ove Misije pomoći Afganistanu (UNAMA) za još jednu godinu, do 17. marta 2019.

Obnovljeni mandat UNAMA-e podrška je potpunom preuzimanju nadležnosti afganistanskog rukovodstva na poljima sigurnosti, vladavine i razvoja, navodi se u rezoluciji broj 2405.

Ona određuje prioritete za UNAMA-u i specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za Afganistan - podršku mirovnom procesu pod afganistanskim vodstvom, podršku organiziranju budućih afganistanskih izbora, uključujući parlamentarne izbore u 2018. i predsjedničke izbore u 2019. godini, promoviranje koherentnije međunarodne podrške afganistanskoj vladi, podršku regionalnoj saradnji i promoviranje ljudskih prava.

Rezolucija posebno poziva na napore na osiguranju prava žena i djevojčica kako bi se ta posebno ranjiva populacija mogla zaštiti od nasilja i zlostavljanja, od seksualnog do rodnog nasilja.

Rezolucija potvrđuje podršku regionalnoj sigurnosnoj i ekonomskoj saradnji, uključujući mjere na utvrđivanju regionalne povezanosti, trgovine i saobraćaja, kao što su ekonomski pojas Put svile i inicijativa Morski put svile za 21. stoljeće, plinovod Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-Indija i projekat transmisije električne energije i trgovine od centralne do južne Azije, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bosanskohercegovačka dijaspora poziva Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju UN-a o Srebrenici

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu