Svijet     | 09.03.2018. 09:42 |

Održan prvi sastanak o normalizaciji odnosa Turske i SAD-a

FENA Internet

WASHINGTON, 9. marta (FENA) - Glasnogovornica američkog State Departmenta, Heather Nauert, izjavila je da će se na prvom sastanku tehničkih komiteta Turske i SAD-a, koji je u četvrtak počeo u Washingtonu, razgovarati o brojnim pitanjima koja se tiču krize u Siriji.

U obraćanju novinarima, Nauert je istakla da će zvaničnici SAD-a i Turske na sastanku tehničkih komiteta razgovarati i o operaciji u sirijskom Afrinu.

Prilikom posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Ankari 15. i 16. februara formirana su tri komiteta u cilju normalizacije bilateralnih odnosa. Planirano je da spomenuti komiteti razgovaraju o tri ključna pitanja: Siriji, Iraku i pokretu Fethullaha Gulena.

Nauert je novinarima kazala da je planirano da prvi sastanak tehničkih komiteta o Siriji bude održan u četvrtak i petak, pr5enosi TRT.

Na pitanje novinara o samom sadržaju sastanka, Nauert je odgovorila da nikoga ne bi trebalo iznenaditi što je jedna od tema razgovora i operacija u Afrinu.

"Ovo su, prije svega, uvodni razgovori. Pred nama su još mnoge teme o kojima ćemo razgovarati", kazala je glasnogovornica State Departmenta.

Istakla je da se delegacija SAD-a, koju predvodi Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sastoji od 20 zvaničnika.

Delegaciju Turske predvodi Sedat Onal, zamjenik generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon sastanka u petak bit će objavljeno saopćenje.

Ranije je naglašeno da je cilj sastanka pokušaj pronalaska rješenja za probleme u odnosima Turske i SAD-a. Još nije poznato kad će biti održani sastanci druga dva komiteta.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana