Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 20:13 |

EU Connect - Hitno usvojiti izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Centar za povezivanje sa Evropskom unijom - EU Connect poziva Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

Smatraju da bi bilo kakvo "drugačije ponašanje ministra Josipa Grubeše predstavljalo zalaganje za legalizaciju kriminala u BiH".

- Osuđujemo pasivan odnos ministra pravde BiH koji, preko Vijeća ministara BiH, nije uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH uprkos tome što je odluka Ustavnog suda BiH, a kojom su proglašene neustavnim odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, objavljena još 7. jula 2017. godine - saopćeno je iz EU Connecta.  

EU Connect je, kaže se dalje u saopćenju, "duboko uvjeren da je ministru pravde BiH poznat jasan stav Evropske unije da BiH ne može postati članica EU s postojećim stepenom korupcije".

- Ostali uslovi su slobodni mediji i vlade koje rade za građane, a ne za svoje interese - ističe se. 

EU Connect je pozvao i zakonodavnu vlast na državnom nivou da, "u interesu građana BiH, prihvati hitnu proceduru i usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH jer će u suprotnom izabrani parlamentarci snositi direktnu odgovornost za legalizaciju kriminala u BiH".

Centar za povezivanje s Evropskom unijom upozorava da je Delegacija EU u BiH jasno kazala "kako bi se neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH moglo odraziti na nadolazeće Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU".

- Želimo vjerovati da nijedan ministar, pa tako ni ministar pravde BiH, ne želi da njegov nerad bude uzrok eventualnih zastoja na evropskom putu BiH - kaže se u saopćenju. 

EU Connect poziva vlasti da prilikom izrade prijedloga zakona vode računa o usklađenosti s međunarodnim standardima, a posebno onima koji se odnose na Kovenciju Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

- Sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH upozoravamo na važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH. Posebno pozivamo opozicione parlamentarce, a koji čine većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da podrže usvajanje izmjena i dopuna spornog zakona - kaže se na kraju saopćenja EU Connecta. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana