Kultura     | 08.03.2018. 17:04 |

Otvorena izložba 'Bez sebe – Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Izložba "Bez sebe - Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena“ autora Šejle Šehabović i Dejana Slavuljice otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, povodom Međunarodnog dana žena – 8. marta.

Izložba se sastoji iz kontrastivne slike i teksta. Izloženo je 12 priča Šejle Šehabović koje je Slavuljica pretočio u 17 ilustracija.

Šehabović je kazala da iskazi u pričama i ilustracijama pokazuju da veliki broj žena ima jako ograničen izbor u životu i osjećaju kao da su zatvorene u začarani krug. Zato je kod njih naglašen taj hipersenzibilitet, osjećajnost u govoru.

Također, rekla je ona, pokazuju kako se žene osjećaju u opasnosti svakodnevnog života, te da preživjeti svakodnevni život za ženu koja govori našim jezikom podrazumijeva da nauči komunicirati emociju koja je izvan svake potrebe naglašena, ali to je njena emocija, njen osjećaj.

- Biti ženom u našem jeziku i govoriti bez pokazivanja frustracija znači investirati u budućnost u kojoj uzimamo pravo na svijet oko sebe, kao da je ono unaprijed društveno priznata stvar – kazala je Šehabović i zaključila da „što imaju manje pritiska žene manje paniče“.

Karikature o kojima govore Šehabović i Slavuljica ne ismijavaju govor marginaliziranih nego interveniraju u feministički diskurs u koji ovom prilikom dodaju malo smijeha.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Svakodnevnim govorom i ilustracijama podsjetiti na položaj bosanskih žena

UNSA izložbom 'Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena' obilježava 8.mart

Šehabović: U Muzeju imamo vrijedne zbirke za koje nismo ni znali (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana