Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 14:03 |

U PSBiH uručena priznanja za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Priznanja osobama koje su svojim radom i zalaganjem u protekloj godini doprinijele ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, na lokalnoj, regionalnoj ili državnoj razini, uručena su na ceremoniji koju je danas u Sarajevu organiziralo Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Pri donošenju odluka o dodjeli priznanja za doprinos ravnopravnosti spolova u protekloj godini posebno se cijenio stvarni utjecaj, djelovanje i rezultati u sredinama u kojima dobitnici priznanja žive i rade. Također, naročito je uzeta u obzir i različitost polja na kojima dobitnici nagrada djeluju te raznovrsnost poslova i aktivnosti koje su provodili.

Važno je bilo izabrati i osobe koje će i u budućnosti biti ambasadori rodne ravnopravnosti i prepoznatljive figure na koje bi se građani mogli ugledati, poručeno je prigodom dodjele priznanja.

Prva nagrada za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini dodijeljena je novinaru i televizijskom voditelju televizije N1 Nikoli Vučiću.

Kako je istaknuto, Vučić kao novinar koristi svaku prigodu da pitanje rodne ravnopravnosit uvrsti u program televizije N1, odnosno da pitanja koja se tiču rodne ravnopravnosti prezentira i ističe u javnom diskursu na pravi način.

Drugu nagradu dobio je izvršni ravnatelj prvog i najvećeg regionalnog foruma inovacija "Sarajevo Unlimited", Senad Alibegović. Kao izvršni ravnatelj "Sarajevo Unlimited", Alibegović je nastojao da ovaj u forum, kroz promidžbu poduzetništva i inovacija u biznisu, integrira i komponentu ravnopravnosti spolova. 

Nastavnik informatike iz Druge osnovne škole "Srebrenik" Nedim Delić dobitnik je treće nagrade za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini.

Prilikom dodjele,  istaknuto je da Delić već dvije godine zaredom, u povodu Međunarodnog dana sudjelovanja djevojčica u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, organizira okrugli stol pod nazivom "Djevojčice i ITC".

Zaključcima sa okruglih stolova, rečeno je, neizravno se utiče na uvođenje načela ravnopravnosti među spolovima u odgojno-obrazovni radu u školi, čime se mijenja stereotipna odgojno-obrazovna praksa.

Nakon uručenja priznanja, poručeno je da Povjerenstvo naročito zadovoljstvo izražava činjenicom da su sve tri nagrade uručene muškarcima, što ukazuje na to da se i muškarci sve više angažiraju i da je njihov doprinos na polju rodne ravnopravnosti sve vidljiviji i snažniji, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana