Svijet     | 08.03.2018. 13:33 |

Britanija će poduzeti akciju protiv napadača na bivšeg obavještajca Skripala

FENA Internet

LONDON, 8. marta (FENA) - Britanija će metodično raditi na utvrđivanju ko je izveo napad nervnim agensom na bivšeg ruskog obavještajca i njegovu kćerku u mirnom engleskom gradu, i nakon toga poduzeti akciju, izjavila je u četvrtak ministrica unutrašnjih poslova Amber Rudd.

Bivši dvostruki obavještajac Sergej Skripal (66) i njegova kćerka Julija (33) u bolnici su u kritičnom stanju otkako su pronađeni bez svijesti u nedjelju na klupi ispred shopping centra u Salisburyju.

Britanski mediji i neki političari spekulirali su da bi ruska država mogla biti iza napada, a što je odbacila Moskva kao dio antiruske kampanje.

Govoreći umjerenijim tonom, Rudd je upozorila da se ne donose preuranjeni zaključci prije nego što se ustanove činjenice.

- Kada budemo imali sve dokaze o tome šta se zapravo desilo, mi ćemo, kada bude odgovarajuće vrijeme, ustanoviti krivca. Ukoliko to bude slučaj, onda ćemo sačiniti plan. Trebamo biti veoma metodični, hladne glave i rukovoditi se činjenicama, ne glasinama - izjavila je ona u intervjuu za BBC radio.

Policija je saopćila u srijedu da je nervni agens korišten protiv Skripala i Julije. Britanski policijski zvaničnik koji je također bio žrtva napada supstancom,  sada je sposoban da  razgovara iako je njegovo zdravstveno stanje još ozbiljno, saopćila je Rudd.

Naučni testovi vladinih eksperata identifikovali su koji je nervni agens korišten, što će pomoći u određivanju izvora, ali su vlasti odbile pružiti detalje, prenosi Reuters.

- Kada budemo imali sve dokaze o tome šta se zapravo desilo, mi ćemo, kada bude odgovarajuće vrijeme, ustanoviti krivca. Ukoliko to bude slučaj, onda ćemno sačiniti plan. Trebamo biti veoma metodični, hladne glave i rukovoditi se činjenicama, ne glasinama - izjavila je ona u intervjuu za BBC radio.

Policija je saopćila u srijedu da je nervi agens korišten protiv Skripala i Julije. Britanski policijski zvaničnik koji je također bio žrtva napada supstancom,  sada je u stanju da razgovara iako je još u ozbiljnom stanju, saopćila je Rudd.

Naučni testovi vladinih eksperata identifikovali su koji je nervni agens korišten, što će pomoći u određivanju izvora, ali su vlasti odbile pružiti detalje, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom