Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 13:12 |

Ivanić - Jenča: Opredijeljenost za stabilizaciju prilika i ubrzanje reformi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić primio je pomoćnika generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Miroslava Jenču kojem je poželio dobrodošlicu i iskazao zadovolјstvo nivoom saradnje sa različitim organima UN-a.

Istakao je značajnu ulogu UN-a u prošlosti, a koja je još prisutna i u sadašnjosti, kroz različite projekte koji su donijeli značajne benifite građanima Bosne i Hercegovine.

Kao posebno uspješan primjer saradnje istaknut je projekat 'Dijalog za budućnost', koji je dao značajan doprinos procesu pomirenja.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je pozvao UN da kroz svoja tijela nastavi pozitivnu ulogu u procesu pomirenja i održivog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i u regiji.

Bosna i Hercegovina je jedan od najuspješnijih primjera gdje je međunarodna pomoć doprinijela stabilizaciji i pomirenju, i može poslužiti kao model za rješavanje konflikata širom svijeta.

U tom kontekstu, pomenuta je značajna uloga građana Bosne i Hercegovine, kroz različite humanitarne i mirovne organizacije u uspostavlјanju mira u konfliktnim područjima.

Govoreći o aktivnostima u vezi sa procesom evropskih integracija, istaknuta je opredijelјenost da se nastavi sa djelovanjem na stabilizaciji prilika i ubrzavanju započetih reformskih procesa.

Uz neophodne reforme, istaknut je fokus i na jačanje regionalne saradnje, kroz različite projekte i inicijative.

Odnosi sa susjedima i saradnja sa zemlјama zapadnog Balkana doprinosi stabilizaciji prilika i ima pozitivan efekat na evropski put Bosne i Hercegovine, zaklјučeno je na susretu.

Razgovarano je i o zastuplјenosti žena u političkom životu, poštovanju prava manjina, te o izmjeni Izbornog zakona.

Sagovornici su istakli neophodnost da se preduzmu sve potrebne mjere kako bi se postiglo održivo rješenje i implementirali izborni rezultati.

Uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, sastanku je prisustvovao savjetnik  Dejan Vanjek, a uime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, šef Kabineta Elvir Čamdžić, saopćeno je iz  Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu