Svijet

Wang Yi: Kina je za pravedno i konstruktivno rješavanje regionalnih problema

Wang Yi

PEKING, 8. marta (FENA) - Narodna Republika Kina se zalaže za miran, pravedan i konstruktivan pristup rješavanju regionalnih problema, izjavio je ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi, prenosi Xinhua.

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Kina ozbiljno shvaća odgovornosti za održanje međunarodne sigurnosti, izjavio je Yi na konferenciji za štampu održanoj na marginama Svekineskog narodnog kongresa (NPC) koji je počeo u ponedjeljak, 5. marta.

Šef kineske diplomacije je naglasio da je Kina danas u mnogo boljoj poziciji da pomogne u rješavanju različitih regionalnih i međunarodnih pitanja te je spremna u njima učestvovati, što je u skladu s međunarodnim očekivanjima.

- U rješavanju regionalnih kriza Kina ima svoje principe, ono što radi i ono što ne radi - rekao je Yi.

Kina preferira političko rješenje kroz dijalog i pregovore i snažno se, naglasio je, te se snažno protivi korištenju sile.

Kina poštuje suverenitet i želje drugih država, nikad se ne miješa u njihova unutrašnja pitanja i apsolutno je protiv nametanja nečije pozicije drugima.

- Trudimo se najviše što možemo da budemo pravični i objektivni, te gajimo pristup koji polazi od vrijednosti pitanja. Oštro odbijamo provođenje privatnih interesa - rekao je ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi.

U Kini se u martu tradicionalno održavaju "Dva zasjedanja", Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) te Svekineskog narodnog sabora (NPC), najvišeg zakonodavnog tijela države.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.