Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 11:23 |

UNFPA: Zaštititi reproduktivna prava žena u ruralnim područjima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Ekonomske nejednakosti današnjice koje pogađaju značajan dio svijeta produbljuju i mnogi drugi oblici nejednakosti, uključujući nejednakosti kod seksualnog i reproduktivnog zdravlja - izjavila je izvršna direktorica Populacionog Fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Natalia Kanem povodom Međunarodnog dana žena. 

Kanem navodi da više od 200 miliona žena, od koji su mnoge siromašne i žive u ruralnim i udaljenim dijelovima svijeta, nemaju pristup dobrovoljnim metodama planiranja porodice. Također, više od 800 trudnica, mnoge od njih u ugroženom socioekonomskom položaju, svaki dan umire od komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem.

 -  U mnogim dijelovima svijeta pristup uslugama je posebno ograničen ili čak nepostojeći za žene iz ruralnih područja i autohtonih populacija, umanjujući time njihove mogućnosti za ostvarivanje reproduktivnih prava. Bez rješavanja diskriminacije s kojom se žene suočavaju u privatnim i javnim sferama, mnoge od njih ostaju zarobljene u začaranom krugu siromaštva, ponovljenih trudnoća, smanjenih mogućnosti, neostvarenih ljudskih prava i nerealiziranog potencijala. Negiranje reproduktivnih prava ne šteti samo pojedincima, već slabi i guši privredu i razvoj zemalja - navodi Kanem.

Omogućavanje univerzalno dostupne reproduktivne zdravstvene zaštite, kako je dodala, pomoglo bi ne samo u ostvarivanju reproduktivnih prava siromašnih i žena iz ruralnih područja, već bi im omogućilo da ostanu zdrave, da se obrazuju i učestvuju u svim aspektima života, uključujući i ekonomski aspekt, što su prednosti za žene, njihove porodice i zemlju.

- Zato je naša misija UNFPA-e sarađivati s našim partnerima kako bi se do 2030. godine odgovorilo na nezadovoljene potrebe za informacijama i uslugama planiranja porodice, okončali slučajevi preventabilne smrtnosti majki i spriječilo rodno uslovljeno nasilje i druge štetne prakse koje pogađaju žene i djevojke - naglašava Kanem. 

Napominje da je rješavanje pitanja nejednakosti i diskriminacije oduvijek bilo u središtu rada UNFPA, te da nastoje osigurati da niko ne bude izostavljen u programima koji poboljšavaju živote isključenih i marginaliziranih žena.

 - Na ovaj Međunarodni dan žena, ponovimo našu predanost rješavanju mnogih različitih oblika nejednakosti koje zaustavljaju napredak žena, posebno iz ruralnih dijelova, autohtonih populacija i siromašnih kategorija, i sprječavaju ih u ostvarivanju njihovih prava i ambicija i života ravnopravnog s muškarcima, jer o tome ovisi ravnopravniji svijet - navodi Kanem, saopćeno je iz UNFPA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Fondacije Infohouse i Lara o Međunarodnom danu žena: Nema razloga slavlju

Mesihović s predstavnicima UNFPA: Opredijeljenost ka unapređenju položaja mladih u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo