Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 23:19 |

U Sarajevu predstavljen rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - U Bošnjačkom institutu u Sarajevu danas je, u sklopu programa manifestacije „Dani Instituta za jezik“, održana javna tribina „Crnogorski jezik i savremena montenegristika“ uz predstavljanje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Cetinje.

Predstavljen je historijat montenegrističke nauke o jeziku i bogata izdavačka djelatnost Fakulteta za crnogorski jezik i književnost koja je u proteklih 10 godina iznjedrila 130 različitih izdanja, među kojima su gramatika i pravopis crnogorskog jezika, dijalektologija crnogorskog jezika, akcentologija crnogorskog jezika, 20 brojeva časopisa Lingua Montenegrina te historija crnogorske književnosti u tri toma.

Pozdravnu riječ imao je direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu dr. Alen Kalajdžija, nakon čega se prisutnima obratio i ministar-savjetnik iz Ambasade Crne Gore u BiH Radovan Miljanić.

Kalajdžija je, između ostalog istakao, kako Ibrahim Edhem Berbić u svojoj bosansko-turskoj gramatici pod nazivom „Bosanski turski učitelj“ (1863) osim bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika spominje i crnogorski jezik i da upravo u tom smislu prihvaćanja jezičkih prava i sloboda uspostavljamo saradnju i s kolegama montenegristima. Također, Kalajdžija je istakao da se od modela po kojem rade kolege iz Crne Gore može preuzeti ponešto i za bosnistiku kao nauku o bosanskom jeziku i čestitao kolegama na bogatoj izdavačkoj djelatnosti. Inače, od južnoslavenskih nacija u Berbićevoj gramatici se na više mjesta spominju Bošnjaci, na dva mjesta Srbi, i na jednom mjestu Hrvati i Crnogorci.

Radovan Miljanić iz cnogorske Ambasade u BiH je izrazio svoje oduševljenje što može u Sarajevu prisustvovati jednom tako značajnom događaju koji povezuje ljude putem nauke, te izrazio nadu da ovaj događaj neće biti i jedini ovakve vrste i da će u budućnosti možda i kolege bosnisti posjetiti Cetinje.

Kolege s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost su govorili o historijatu crnogorskog jezika i montenegristike, o sadašnjem statusu crnogorskog jezika, izdavačkoj djelatnosti fakulteta i o planu aktivnosti, istakavši da je međunarodni lingvistički kod dodijeljen crnogorskom jeziku u decembru prošle godine došao kao potvrda njihovog plodonosnog rada.

Učesnici u programu bili su prof. dr. Hasnija Muratagić-Tuna, s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, profesorice koje već dugi niz godina direktno sarađuju s kolegama montenegristima, te mr. Sanja Orlandić i mr. Novica Vujović, kolege s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Cetinje. Prisustvovali su i profesori i učenici sarajevskih srednjih škola, studenti s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kolege i asistenti s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, saopćeno je iz Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo