Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 16:58 |

Po 500 KM dobit će još 46 porodica sa troje i više djece iz Novog Grada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) – U Općini Novi Grad Sarajevo jučer je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu po 500 KM za 46 porodica, koje su dobile blizance, treće i više djece.

Program podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira od 2015. godine s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice.

Rješenja su uručili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva Edina Gabela, koji su podsjetili da je ova lokalna zajednica jedna od rijetkih koja ima pozitivnu stopu nataliteta i rast broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole.

- Podrška porodicama koje imaju više od troje djece ili blizance, je jedan od naših socijalnih programa kojeg realiziramo već četvrtu godinu, a danas smo uručili rješenja za još 46 porodica. Za ovaj vid podrške iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 80.000 KM - rekao je Efendić.

Općina Novi Grad Sarajevo je od prošle godine uvela još jednu mjeru podrške natalitetu, a to je podrška nezaposlenim porodiljama, obzirom da je zakonskim rješenjima na većim nivoima vlasti definisano tako da porodilje koje su zaposlene primaju znatno veću naknadu od onih koje nisu.

Kako bi se ta razlika barem djelimično izjednačila, za taj program iz budžeta je izdvojeno 350.000 KM, tako da porodilje koje nisu u radnom odnosu s područja Novog Grada dobijaju po 50 KM mjesečno, saopćeno je iz Pres službe Općine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Općina Novi Grad - Potpisani ugovori za stipendiranje uspješnih sportista, učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo - Po 500 KM za još 43 porodice sa blizancima, trećim i više djece

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom