Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 16:21 |

Djelimično potvrđena optužnica u predmetu Mane Đurić i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je djelimično potvrdio optužnicu koja Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica Đurića, Stanića i Kraljevića tereti da su od sredine aprila 1992. godine pa do kraja marta 1993. godine u općini Vlasenica sudjelovali u okviru širokog i sistematičnog napada dijelova bivše JNA, i to Novosadskog korpusa JNA, Opštinskog štaba TO Vlasenica, paravojnih formacija, Vojske srpske RBiH, kasnije VRS-a, i Ministarstva unutrašnjih poslova srpske RBiH, odnosno RS-a, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica.

Mane Đurić, nalazeći se na dužnosti načelnika SJB Vlasenica i člana Kriznog štaba opštine Vlasenica, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Vlasenica, Radenko Stanić kao komandir SJB Vlasenica, bili nadređeni svim pripadnicima Specijalnog voda policije SJB Vlasenica, sa stvarnom kontrolom nad Stanicom i aktivnostima njenih pripadnika, a Miroslav Kraljević kao komandir Specijalnog voda u sastavu SJB Vlasenica, sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad tim vodom, poznatim pod nazivom „Mićini specijalci“ su, kako se u optužnici navodi, postupali s diskriminatorskom namjerom i počinili progon bošnjačkog stanovništva općine Vlasenica, na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Terete se za protupravna zatvaranja, nečovječna zatočenja u nehumanim uslovima suprotno pravilima međunarodnog humantarnog prava, ubistva, mučenja i seksualna zlostavljanja, te prisilne nestanke osoba, napadom na civilno stanovništvo i nebranjena mjesta i druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Kako se u optužnici navodi, oni su to činili na način da su omogućili, organizirali, planirali, naređivali, pomagali, podstrektivali, usaglašavali sa činjenjem i nečinjenjem, sa protivpravnim hapšenjima civilnih osoba bošnjačke nacionalnosti, koja su proveli njima podređeni pripadnici policije SJB Vlasenica i pripadnici Specijalnog voda policije SJB Vlasenica.

Navodi se i da su omogućili i organizirali zatočenja u prostorije SJB Vlasenica i zatvora iza zgrade Suda u Vlasenici, te logora „Sušica“ u Vlasenici, u kojim objektima  su zatočene osobe držane u nehumanim uslovima i zlostavljanjem, prisilnim nestancima od pripadnika policije i Specijalnog voda policije SJB Vlasenica, koje zločine su podržavali, te omogućavali njihovo činjenje, iako su bili obavezni zaštiti civile, te tako doprinjeli stvaranju i očuvanju klime nekažnjivosti za takve zločine, a u kojim zločinima su i sami ili sa drugim pripadnicima policije i Specijalnog voda policije neposredno učestvovali.

Optuženi Goran Garić tereti se da je od sredine aprila 1992. godine pa do kraja marta 1993. godine u općini Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada dijelova JNA, i to Novosadskog korpusa JNA, Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Vlasenica, paravojnih formacija, Vojske srpske RBiH, kasnije VRS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova srpske RBiH, odnosno RS-a, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva, znajući za takav napad, kao aktivni pripadnik policije SJB Vlasenica, počino progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, mučenjem, i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenjih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, saopćeno je iz Suda BiH.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježen Dan šehida na mezarju Rakita u Vlasenici

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'