Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 07.03.2018. 15:39 |

Zenička foto izložba #MeToo dobija svjetski pečat

FENA

ZENICA, 7. marta (FENA) - Zenička foto izložba #MeToo, koja je koncipirana za učešće žena autorica umjetničke fotografije, privukla je veliku regionalnu pažnju, a u završnici konkursa izložba dobija i svjetski umjetnički pečat.

Na konkurs zeničkog udruženja ''Zona muzike'', a još je otvoren, do sada je stigao rekordni broj radova, čak 233, koje su dostavile 24 autorice iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Teslića, Novog Sada, Beograda, Zagreba, Splita, Siska, Zaječara, Pazina, Koprivnice i Umaga.

Selekciju za izložbu uradit će new media dizajnerica, novinarka i urednica ženskog portala Ferida Abdagić, a nakon odabira finalistica konkursa, čiji radovi će biti postavljeni na izložbi, odluku o nagradama "Grand prix" i posebne nagrade "donosi" sutkinja, američka umjetnica Lindsey Best iz Los Angelesa.

Fine art and music photographer Lindaey Best diplomirala je na "Art Center College of Design" i u izboru njujorškog magazina za pop kulturu, muziku i grafičku umjetnost "Complex" uvrštena  u top 50 muzičkih fotografa svijeta. Ulogu sutkinje #MeToo izložbe Lindsey Best je prihvatila s ogromnim zadovoljstvom i, kako kaže u svom mailu, ''uživa u pomisli da će sudjelovati u promociji žena, autorica fotografije u jednom dalekom svijetu, o kojem ne zna baš puno, ali s kojim je svakako povezana istim umjetničkim porivom''.

- Napravili smo prvi korak na putovanju od hiljadu milja i nadam se da s tog puta više nećemo skretati'- rekla je za Fenu o angažmanu na izložbi selektorica Ferida Abdagić.

Ideja da se priredi prva regionalna kolektivna izložba isključivo autorica umjetničke fotografije, upravo u vrijeme naglašenog svjetskog trenda protiv zapostavljanja i diskriminacije žena u umjetnosti, privukla je, dakle, veliku pažnju prvenstveno među njima.

Kakav je njihov umjetnički ''kapacitet'' pokazuje podatak da je među prijavljenim učesnicama akademska slikarica i doktorant akademskih studija na Fakultetu primjenjenih umjetnosti, pa magistrica komunikologije, jedna višestruko nagrađivana fotografkinja i fotoreporterka koja je izlagala na četrdesetak izložbi po svijetu, pa diplomirana filmska režiserka, grafička dizajnerica, studentica kreativne fotografije, diplomant Fakulteta primenjenih umetnosti - smjer fotografija, studentica na Umjetničkoj akademiji - smjer dizajn vizualnih komunikacija, te nekoliko profesionalnih fotografkinja i urednica u poznatim regionalnim medijima.

'- Nažalost, koncertna fotografija je često potcijenjena, kao da se ne razumije da je fotografija umjetnost, baš kao i glazba. Nadam se da će ovaj konkurs pridonijeti popularizaciji i vrijednosti koncertne fotografije - kaže profesionalna fotografkinja iz Splita Maja Prgomet.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'