Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 15:27 |

Završena druga faza projekta 'Vrtić - prijatelji zdrave ishrane'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) -  Predstavnicima četiri vrtića iz Srednjobosanskog, Zapadno-hercegovačkog, Posavskog i Kantona 10 danas u Sarajevu svečano su uručeni certifikati „Vrtić – prijatelji zdrave ishrane“.

Ti vrtići su prošli višemjesečni program u cilju ispunjavanja kriterija za dodjelu naslova „Vrtić - prijatelj zdrave ishrane“, međunarodne akreditacione šeme koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave ishrane i prevenciju oboljenja vezanih za nepravilnu ishranu.

Kako se navodi u saopćenju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, akreditiranje vrtića se provodi u okviru intersektorskog programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“ koji implementiraju Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, uz podršku UNICEF-a BiH.

Tokom procesa akreditacije, vrtići su radili na ispunjavanju zadanih kriterija, a uposlenici, djeca, kao i njihovi roditelji su prošli određene edukacije.

Cilj projekta je pružanje efikasnog odgovora na javnozdravstvene probleme u vezi s nepravilnom ishranom i uključuje aktivnosti u vezi s promocijom zdrave ishrane i fizičku aktivnost.

Odgovarajuća ishrana osnovni je preduslov za postizanje optimalnog rasta i razvoja djece i dostizanja najvećeg mogućeg standarda zdravlja.

Cjelokupni proces, između ostalog, podrazumijevao je definiranje politike o ishrani na nivou vrtića, unapređenje kapaciteta uže i šire vrtićke zajednice za promoviranje zdrave ishrane uključujući osiguranje sredine koja podržava zdravu ishranu, unapređenje suradnje sa zdravstvenom službom i drugim akterima u zajednici, kao i samog programa rada sa djecom u smislu promocije zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

Certifikate je predstavnicima četiri vrtića uručila pomoćnica Federalne ministrice obrazovanja i nauke Nadija Bandić.

U prethodnom periodu, kroz proces te akreditacije prošlo je šest vrtića iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća, Čapljine i Goražda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ZZJZ FBiH predstavlja se na Mostarskom sajmu gospodarstva

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Zavod za javno zdravstvo FBiH darovao knjižnična izdanja NUB-u i Narodnoj knižnici HNŽ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta