Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 14:46 |

Završena procedura imenovanja Ulice Armije Republike Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Postavljanjem tabli sa natpisom Ulica Armije Republike Bosne i Hercegovine zvanično je završena procedura davanja imena jednoj od najdužih ulica u Centru, od skoro četiri kilometra, između porodilišta na Jezeru i Poljina.

Ulica je dobila naziv u čast svih koji su učestvovali u odbrani i očuvanju države Bosne i Hercegovine od napada agresorskih snaga tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Nakon što je Općinsko vijeće Centar dalo saglasnost na inicijativu stanovnika naselja Gornji i Donji Kromolj, Poljine i Slatina, koju su putem Savjeta MZ "Betanija-Šip" uputili Komisiji za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, da se ulica koja vodi od Veterinarske stanice Slatina do granice općina Vogošća i Centar, nazove Ulica Armije Republike Bosne i Hercegovine, ova inicijativa upućena je u dalju proceduru u Kanton Sarajevo.

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici 31. januara 2018. godine usvojila prijedlog odluke o davanju naziva spomenutoj ulici na lokalitetu "MZ Betanija-Šip" na području općine Centar.

Ukupno će na spomenutom lokalitetu biti dodijeljeno 108 kućnih brojeva, te postavljeno 20 tabli sa nazivom Ulice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić istakla je da se mora poštovati bh. historija, te da je ovo jedan od načina na koji se čuvaju istina i sjećanje od zaborava.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je također naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, jer ljudi su često skloni zaboravljanju. Ajnadžić je najavio da u narednom periodu planiraju uraditi rekonstrukciju kompletne saobraćajnice, te da Općina nastavlja s realizacijom treće faze gasifikacije. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Kanton Sarajevo - Ulica Zvornička do broja 61 preimenovana u 'Bulevar Ivice Osima'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo