Kultura     | 07.03.2018. 15:11 |

Centar 'Nahla' - Povodom Dana žena večeras predstava 'Sedam'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) -  U Centru za edukaciju i istraživanje "Nahla" u Sarajevu večeras će biti izvedena predstava "Sedam", u izvedbi članica Međureligijskog vijeća.

Predstava govori o dramatičnim sudbinama sedam žena iz različitih dijelova svijeta, koje su borbom i zalaganjem učinile mnogo da bi ukazale na problem potlačenosti žene na svjetskom nivou. Cilj je da se i u BiH čuje glas žena iz cijelog svijeta koje odbijaju trpjeti nepravdu.

Predstava "Sedam" je nesvakidašnja priča o ženama koje mijenjaju svijet i pokazuju da se protiv nasilja treba boriti i da se može pobijediti.

- Tom predstavom poručuje se i da crkve i vjerske zajednice ne podržavaju nasilje ni u kojem obliku. Poseban pečat predstavi daje to što je govore žene vjernice. Dramski tekst, u ime svojih crkava i vjerskih zajednica, govore Dževada Šuško, Adla Mulić, Alma Mujakić, Aleksandra Srdanović, Željka Blagojević, Biljana Tešanović, Milja Tupanjanin, Marica Vikić, Tea Vuglec-Mijović i Benina Kljuno - navode iz 'Nahle'.

Predstava je dio Voices projekta pod pokroviteljstvom Švedskog instituta, a vlasnik licence je Hedda produkcija.

- Želimo poslati poruku da se društvo mora boriti protiv nepravde i nasilja bilo koje vrste, naročito nasilja u porodici - tamo gdje bismo se svi trebali osjećati najsigurnije. Žene bivaju žrtve kako u vlastitim domovima, tako i na ulici, unutar zajednica kojima osjećaju da pripadaju, a počinioci su kako njima bliski ljudi tako i neznanci. Skoro da nema pravila. Moramo pružiti podršku svake vrste ženama koje prolaze ili su prošle kroz torturu i jasno kazati da nisu same - poručuju iz Nahle.

Predstava će biti izvedena u povodu Međunarodnog dana žena s početkom u 19.30 sati, ulaz je slobodan. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu