Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 07.03.2018. 12:56 |

Željeznice FBiH ostvarile najbolje rezultate u posljednjih 25 godina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Nakon završnog obračuna i Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju, usvojenog od Nadzornog odbora Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), utvrđeno je da je ovo javno preduzeće u prošloj godini ostvarilo najbolje rezultate u posljednjh 25 godina.

Tako su ukupni prihodi u poslovanju kompanije za prošlu godinu iznosili 118.676.586 KM, dok su ukupni prihodi u 2016. godini iznosili 110.715.863 KM, što je povećanje od 7,2 posto. Ukupni rashodi u prošloj godini iznosili su 122.906.757 KM, dok su u 2016. godini iznosili 142.095.610 KM, što je manje za 19.188.853 KM ili 13,5 posto.

- Potvrda uspjeha poslovanja kompanije u posljednje tri godine je i prijedlog Vlade FBiH upućen Međunarodnom monetarnom fondu da se na osnovu pokazanih rezultata odustane od restrukturiranja kompanije, što je MMF i usvojio - kazao je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, istakavši da je ovo još jedan značajan pokazatelj ispravnosti upravljanja kompanijom na putu njenog razvoja i konačnog ozdravljenja u korist cjelokupne privrede BiH.  

Između ostalog, Željeznice FBiH su utrostručile operativnu dobit u prošloj godini u odnosu na 2016. 

Džafić pojašnjava da su ključni faktori za povećanje prihoda kompanije bili povećanje prihoda iz teretnog saobraćaja, putničkog saobraćaja, održavanja lokomotiva i vagona za druge korisnike te pružanje usluga na pruzi.

U putničkom saobraćaju Željeznice FBiH su prevezle 355.000 hiljada putnika, što je za 97.000 putnika više u odnosu na 2016. godinu (258.000).

U strukturi operativnih troškova najveće smanjenje realizirano je smanjenjem broja uposlenika i to za 4.000.000 KM. Broj zaposlenih u prošloj godini manji je za 115 radnika. Samo u protekle tri godine broj uposlenika je smanjen za 431, dok je istovremeno povećan obim poslova, što ukazuje na povećanje produktivnosti rada.

Iz Željeznica FBiH najavili su da se uskoro očekuje završetak radova na elektrifikaciji Unske pruge, čime će FBiH prvi put, nakon 25 godina, uspostaviti redovan putnički saobraćaj elektrovučom, ali i uvesti BH Voz na relaciji Bihać - Sarajevo. 

Isto tako, redovno izmirujući obaveze prema Poreskoj Upravi FBiH, Željeznice FBiH, ne samo da su zaustavile rast glavnog duga prema javnim fondovima u 2017. godini, već su smanjile glavni dug prema javnim fondovima za oko 5,5 miliona KM, što također nije bio slučaj u zadnjih 25 godina, ističu iz ove kompanije. 

- Ukoliko se uzme u obzir kontinuitet pozitivnog poslovanja, koje se ogleda u uzastopnom trogodišnjem trendu rasta operativne dobiti, poslovanje Željeznica FBiH je u potpunosti stabilizirano - zaključio je Džafić, izrazivši nadu da će tokom ove godine nastaviti daljnji rast prihoda i razvoj kompanije u korist privrede i građana BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Željeznica FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Željeznice FBiH u 2023. ostvarile neto dobit od 18 miliona KM (VIDEO)

Počela isplata pomoći radnicima Željeznica FBiH

Željeznice FBiH - Povećanje broja putnika na svim pravcima, u planu voz za Zagreb

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'