Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 11:21 |

Govedarica: VSTV da zaštiti sudije od pritiska ministrice Golić

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7.marta (FENA) - Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica uputio je dopis Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH i Okružnom sudu u Banjoj Luci, u kojem traži da stanu u zaštitu sudija koji su odlučivali u predmetu “Željko Vulić protiv Grand trejda Mile Radišića”.

Govedarica smatra da je potrebno da javno osude pokušaje ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u RS Srebrenke Golić da izvrši pritisak i miješa se u rad sudova.

Okružni sud u Banjoj Luci je prema uputama Vrhovnog suda RS-a u upravnim sporovima u pogledu izdavanja građevinskih i lokacijskih uslova preduzeću „Grand trejd“, donio presude kojima je navedene upravne akte, građevinske dozvole i lokacijske uslove ukinuo i time proglasio nezakonitim.

Na ovakvo postupanje sudova, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić reagovala je, tvrdi Govedarica, krajnje nezakonito, neprimjereno i neprofesionalno.

-Ministarstvo koje vodi Golićeva treba da provede dalji postupak u vezi ovih dozvola, a ona se već javno izjasnila u pogledu slučaja u kojem tek treba da se izvedu dokazi. Također je izjavila i da se pojedine sudije Vrhovnog suda izdižu iznad pravnog sistema RS-a što znači da predstavnik izvršne vlasti ocjenjuje rad sudija Vrhovnog suda, što je suprotno svim pravnim aktima – naveo je Govedarica u dopisu.

Navodi Golićeve da je sud sudio na osnovu neke sudske prakse, a ne zakona, su po mišljenju SDS-a krajnje tendenciozni, kao i to da resorna ministrica otvoreno prijeti sudijama da će se Ministarstvo obratiti Disciplinskom vijeću VSTS i zatražiti njihov stav.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta