Najave     | 08.03.2018. 15:01 |

Završna konferencija projekta 'Parent's Corner' u Sarajevu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Završna konferencija projekta "Parent's Corner“ iz programa ERASMUS +KA2 bit će održana sutra u Sarajevu. 

Na toj konferenciji predstavnici sarajevske Osnovne škole "Aleksa Šantić“ i partneri u projektu će predstaviti sve aktivnosti provedene u protekle tri godine kao i rezultate implementacije dobrih praksi.

Program ERASMUS +KA2 ima za cilj poboljšanje kvalitete poučavanja i učenja od predškolskog do srednjoškolskog obrazovnog nivoa u školama širom Evrope. U okviru tog programa školama se pružaju prilike za saradnju s partnerima u Evropi i razvoju stručnih vještina nastavnog kadra.

Osnovna škola ''Aleksa Šantić'' je u aprilu 2015. godine aplicirala s projektom iz programa ERASMUS +KA2 pod nazivom ''Teacher education - strenghtnening partnership between school and parents''- za koju je dobila podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Pored OŠ „Aleksa Šantić“ u projektu učestvuju i partneri iz Poljske, Slovenije, Portugala, Turske, Bugarske i Velike Britanije.

Ta škola kreirala je prije tri godine osnovnu ideju koja se odnosi na razvoj novih pristupa za jačanje obrazovanja u oblasti suradnje ERASMUS +KA2 škola i roditelja što im je omogućilo da, zajedno sa devet partnera iz sedam država, sudjeluju u projektu financiranom od Evropske komisije.

Direktor OŠ "Aleksa Šantić" Muamer Tinjak izjavio je za Fenu da ta škola već od 2012. godine ima "Kutak za roditelje", a nakon suradnje s edukatorom iz Slovenije aplicirali su za projekt ERASMUS +KA2 što se odnosi na razmjenu dobrih praksi u obrazovanju.

- Rezultiralo je to pravom na sudjelovanje u tom projektu u koji je uključeno devet partnera iz sedam država. Zasniva se na razvijanju i jačanju partnerstva obitelji i škole, zapravo razvijanju nastavničkih kompetencija za suradnju s roditeljima - kazao je.

Dodao je da je svaki od partnera, na nacionalnom nivou, educirao nastavnike da bi ih osposobili za kvalitetne kompetencije za partnerstvo i suradnju s roditeljima.

To praktično znači podizanje suradnje s roditeljima na partnerski nivo. Ne žele, kaže  Tinjak, da im roditelji dolaze samo na roditeljske i informativne sastanke, nego da im budu partneri u obrazovnom procesu njihove djece jer ih smatraju važnom karikom u tom procesu.

- Bez njih je gotovo nemoguće kvalitetno educirati učenike. Pogotovo u današnje vrijeme kad je pred djecom mnogo izazova, a roditelji su zaokupljeni brigom za egzistenciju. Naročito u obiteljima gdje su oba roditelja zaposlena i imaju malo vremena da se bave djecom. Zato smo pokušali osmisliti neke nove načine uključivanja roditelja odnosno nove uloge u kojima bi se oni mogli naći i tako bili kvalitetni partneri školi i doprinijeti kvalitetnijem školovanju svoje djece - istakao je direktor OŠ "Aleksa Šantić".         

Tinjak je rekao da se time uvode nove uloge za roditelje, poput uloge edukatora gdje roditelj u skladu sa svojom profesijom učenicima drži prigodno predavanje (medicinski djelatnici, zanatlije…) i tako im približe gradivo o kojem oni uče u okviru nastavnog plana i programa.

- Uključujemo ih (u skladu s nivoom stručnosti) i u pripremu određenih dokumenata ili održavanje radionica kako za učenike tako i za nastavnike i/li za druge roditelje. Zapravo, uključujemo ih u sve aktivnosti škole - naglasio je.

Ističe da je "Aleksa Šantić" prva škola u BiH koja je postala sudionica projekta ERASMUS +KA2, a organizirali su i edukaciju za predstavnike iz još 15 bh. škola nakon čega ih se nekoliko angažiralo u oblasti razmjene dobrih praksi u obrazovanju i apliciranju za isti projekt. 

Tinjak ističe da je na početku tog projekta urađeno istraživanje o partnerstvu obitelji i škole, a prikupljali su i dobre prakse od država sudionica projekta. Na osnovu toga urađen je priručnik, koji će biti prezentiran na sutrašnjoj završnoj konferenciji u Sarajevu.

Planirano je da na skupu u Sarajevu, uz domaćine iz OŠ "Aleksa Šantić", sudjeluju i predstavnici iz država partnera (Poljske, Slovenije, Portugala, Turske, Bugarske i Velike Britanije), koji će prezentirati svoje aktivnosti i rezultate implementacije dobrih praksi. Obaveza im je da priručnik, nastao na osnovu istraživanja i prikupljanja dobrih praksi, ponude i svim školama u državama Evropske unije.

OŠ "Aleksa Šantić" osnovana je 1946. godine, nikada nije mijenjala naziv. Trenutno se nastava odvija na dvije lokacije (u zgradi škole u Nedžarićima i Područnoj školi na Mojmilu). U ovoj školskoj godini imaju 1.050 učenika. Od 2005. godine sve aktivnosti prilagođavaju ekološkom standardu, a mnogo rade i sa IT tehnologijama. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Završna konferencija projekta 'Parent's Corner' u Sarajevu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana