Bosna i Hercegovina     | 07.03.2018. 10:53 |

Manje od deset posto odraslih učestvuje u formalnom ili neformalnom obrazovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Prema podacima Ankete o obrazovanju odraslih koju je prvi put u Bosni i Hercegovini početkom prošle godine provela Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, manje od 10 posto odraslih osoba u BiH učestvuje u nekom obliku formalnog ili neformalnog obrazovanja.

Podaci Ankete, koji se odnose na 12 mjeseci prije njene provedbe, pokazuju da je 8,7 posto ispitanika, u dobi od 25 do 64 godine života, učestvovalo u nekom obliku formalnog i/ ili neformalnog obrazovanja, dok 91,3 posto ispitanika nije učestvovalo ni u formalnom ni u neformalnom obrazovanju. U formalnom obrazovanju učestvovalo je 2,2 posto, u neformalnom obrazovanju 6,9 posto, dok je znatno veći dio ispitanika, njih 74,7 posto imalo namjeru da stiče znanja kroz svakodnevne aktivnosti, odnosno kroz informalno učenje.

Formalno i neformalno obrazovanje najviše je bilo zastupljeno kod ispitanika starosti od 25 do 34 godine i kod ispitanika sa završenim visokoškolskim obrazovanjem. Od ispitanika koji su učestvovali u neformalnom obrazovanju 83 posto su bili zaposleni.

Što se tiče poređenja sa zemljama iz okruženja, procenat koji se odnosi na učestvovanje ispitanika u formalnom i/ili neformalnom obrazovanju u Sloveniji iznosi 46,1, Hrvatskoj 31,8, Srbiji 19,8 i Makedoniji 12,7. 

Anketa o obrazovanju odraslih, starosti od 25 do 64 godine života, sastavni je dio istraživanja o obrazovanju odraslih u Evropi, koje se provodi u skladu sa regulativama EU-a i Eurostatovom metodologijom, svakih pet godina u zemljama članicama Evropske unije, zemljama kandidatima i zemljama koje su potencijalni kandidati za članstvo u Evropsku uniju.

Svrha istraživanja je prikupljanje informacija o učešću odraslih osoba u svim oblicima cjeloživotnog učenja - formalno, neformalno i informalno učenje, dok je osnovni cilj ankete dobijanje podataka o učešću i neučestvovanju odraslih u obrazovanju i obukama; karakteristikama obrazovanja/obuka u kojima učestvuju; informacija o ličnoj procjeni znanja i vještina, kao i dobijanje podataka o osnovnim socio-demografskim karakteristikama odraslih osoba.

Dobijeni podaci će omogućiti analizu stanja u oblasti cjeloživotnog učenja, donošenje odluka bitnih za ovu oblast kao i uporedivost dobijenih podataka sa podacima drugih zemalja, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH 2.630 KM po kvadratu

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, a uvoz viši za 3,2 posto

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana