FENA biznis     | 06.03.2018. 16:19 |

82 posto stranih investitora bi ponovo investiralo u Bosnu i Hercegovinu

FENA Saopćenje

BBI VIP Business Club u Mostaru:

82% stranih investitora bi ponovo investiralo u Bosnu i Hercegovinu      

„Kako povećati konkurentnost privrede Mostara i Hercegovine – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta“, bila je tema okruglog stola koji je danas u organizaciji BBI banke i BBI VIP Business Cluba održan u Mostaru. 

Razmjena iskustava  sa privrednicima Hercegovine organizirana je u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom Komorom FBiH, Privrednom/Gospodarskom komorom Grada Mostara, Regionalnom asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine – REDAH i Vijećem stranih investitora (Foreign Investors Council). 

Okruglom stolu prisustvovalo je oko 80 privrednika ove regije. 

„BBI banka od početka ove godine organizuje niz okruglih stolova koji imaju za cilj da ispitaju regionalne konkurentnosti širom Bosne i Hercegovine, i da vidimo kako i na koji način možemo pojačati i poboljšati konkurentnost privrednih regiona u našoj državi, a sve ususret 9. Sarajevo Business Forumu, najvećoj poslovno-investicijskoj konferenciji koja se već devetu godinu zaredom održava u glavnom gradu BiH. Ove godine očekujemo najveći Sarajevo Business Forum, i ovdje smo da animiramo privrednike sa područja Mostara i cijele Hercegovine da apliciraju sa svojim poslovnim idejama i investicijskim projektima ukoliko žele da pronađu investitore i otvore nova tržišta“ - rekao je Dino Selimović, direktor Marketinga i komunikacija BBI banke ispred BBI VIP Business Cluba i organizacionog tima Sarajevo Business Foruma koji će se ove godine održati 25. i 26. aprila/travnja 2018. godine. 

O mogućnostima i potencijalima privrede Hercegovačke regije govorio je Nevzet Sefo, voditelj odjela za poduzetništvo Asocijacije za ekonomski razvoj / gospodarski razvitak – REDAH, istakavši da je internacionalizacija poslovanja i izvoz ono na šta se svi moramo fokusirati. 

„Današnji skup ima za cilj da se prebaci fokus sa politike na ekonomiju. Ono na čemu mi insistiramo je poboljšanje poslovnog ambijenta kroz izmjene zakona i poboljšanje uslova poslovanja kako domaćih tako i stranih kompanija“ kazala je Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora (Foreign Investors Council) istakavši rezultate istraživanja među inostranim investitorima od kojih bi čak 82% ponovo investiralo u Bosnu i Hercegovinu, a dvije trećine ispitanih bi preporučili BiH za investiranje. 

Izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao je detaljnu analizu privrednih kretanja u Hercegovini, a ispred Privredne/Gospodarske Komore F BiH uspješnu saradnju na promociji Sarajevo Business Foruma je predstavio Željko Raguž, direktor sektora za ekonomske i pravne poslove. Tehnološki park „Intera“ prezentovao je Mladen Kostić, istakavši i jedinstven projekat Europske Komisije – Enetrprise Europe Network (EEN) kojeg u BiH implementira Vanjskotrgovinska Komora BiH. 

Uspješne priče danas su predstavili predstavnci kompanija MIVIKO iz Posušja, MAKSUMIĆ KOMERC i SURTEC EUROSJAJ iz Konjica, BABIĆ iz Jablanice, ALPHA THERM i MAOLES iz Mostara i mnogi drugi, koji su imali priliku diskutovati o konkurentskim prednostima i privrednim šansama regije. 

U sklopu današnjeg okruglog stola prisutnima je prezentirana on-line platforma http://sbf.talkb2b.net za promociju kompanija, poslovnih projekata i dogovaranje poslovnih (B2B) sastanaka sa potencijalnim partnerima i saradnicima koja je dostupna putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com. 
 


Amera Lučarević
Saradnik za komunikacije
Odjeljenje za marketing i komunikacije /Marketing and communications

Bosna Bank International d.d. Sarajevo
Trg djece Sarajeva bb, 71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel:
Fax:
Email: amera.lucarevic[at]bbi.ba
Web: www.bbi.ba
Facebook: www.facebook.com/bbibanka

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) J. Č.

BBI

Vezane vijesti

BBI Platinum paket – istinska vrijednost koju nosite sa sobom

BH Telecom partner i učesnik 12. Sarajevo Business Foruma

BBI - Predsjedništvo BiH pokrovitelj 12. Sarajevo Business Foruma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo