Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 17:01 |

Grabar Kitarović: Najgora opcija je da međunarodna zajednica nameće BiH rješenja

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 6. ožujka (FENA) –  Promjena Izbornog zakona u BiH nije bila tema trilateralnog susreta održanog u utorak u Mostaru između predsjednika Srbije, Hrvatske i BiH, a predsjednica RH Kolinda Grabar- Kitarović kazala je medijima kako može jedino ohrabriti članove Predsjedništva BiH da što prije postignu dogovor te da se pokaže da su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja koja su iznimno bitna za ovu državu.

- Mislim da je u konačnici najgora moguća opcija da međunarodna zajednica nameće BiH rješenja – istaknula je Grabar- Kitarović, dodavši kako je najbolji put BiH, put prema EU.

 Po njezinim riječima, Hrvatska je, kao potpisnica Washingtonskog sporazuma i jamac provedbe Daytonskog sporazuma, obvezna pozorno pratiti procese u BiH.

-  Držimo da promjene Izbornog zakona, u skladu sa ustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i s odlukama međunarodnih tijela kao što je presuda Sejdić-Finci, jesu nužne kako bi se osigurala ona daytonska načela bez ikakvog miješanja u unutarnje stvari  - istaknula je Grabar – Kitarović ponovivši kako Republika Hrvatska doista zastupa ta temeljna daytonska načela, a ne pojedina rješenja te da je na čelnicima BiH preuzeti odgovornost za osiguranje njezine bolje budućnosti.

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je kako Srbija s pozornošću prati sve odnose.

- Podržavamo Daytonski sporazum, konstitutivnost i jednakopravnost triju naroda, postojanje dva entiteta u BiH i teritorijalni integritet BiH. To je za nas važno, a sve ostalo je na narodima i njihovim predstavnicima u BiH da se dogovore – poručio je Vučić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Draga Čović kazao je kako su upoznali predsjednike država i izrazili očekivanja da se "s naše strane konačno promijeni Izborni zakon u redovitoj parlamentarnoj proceduri kako bi zadovoljili odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama vlasti".

- Nismo ulazili u detalje, naglasili smo ako se to dogodi da imamo dinamično razdoblje ispred sebe, ne samo oko izbora nego i oko izbornog puta i obrnuto. Ako se to ne dogodi, čeka nas puno iskušenja - istaknuo je Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako je to unutarnje pitanje BiH.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra kako je stanje teže nego što se misli i nego što izgleda te kako će ova tema  jako opteretiti mjesece koji dolaze.

Također, Ivanić smatra kako je izjava iz međunarodne zajednice da će čekati odgovor do travnja, alibi svim sudionicima da ništa ne urade.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana