Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 17:08 |

Medijski radnici TK - Novinarsko je pravo siguran rad i pristup informaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Medijski radnici Tuzlanskog kantona su zatražili od institucija da istraže najnovije, ali i prethodne incidente usmjerene protiv novinara i medijskih radnika, te da se poduzmu preventivne mjere kako do toga ne bi dolazilo  u budućnosti.

Ukazujući na brojne napade i opstruiranja rada kojima su bili izloženi tokom nedavnih boračkih protesta, novinari sa područja Tuzlanskog kantona osudili su ovakav način njihovog tretiranja tokom radu.

Medijski radnici Tuzlanskog kantona u saopćenju za javnost navode da su tokom protesta novinari bili fizički i verbalno napadani, te da im je prijećeno na razne načine i da su bili ometani u radu, što su ocjenili nedopustivim.

Novinari su također, kako navode, krajnje opasnom ocjenili činjenicu da se tokom višednevnih izvještavanja i neugodnosti koje su konstantno proživljavali, niko nije stavio u službu  zaštite novinara koji su nastojali raditi svoj posao i javnosti dati objektivnu i tačnu informaciju o događaju.

Apelirali su na institucije države, domaća i inostrana novinarska udruženja da osiguraju sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, osiguraju sigurnost i slobodu izražavanja, te sigurne uslove za rad medijskim profesionalcima.

- Pozivamo kolege novinare i medijske radnike da budu odvažniji i istrajniji u prijavljivanju svakog oblika fizičkog i verbalnog napada, prijetnji i incidenata koji im se dešavaju na terenu i u poslu. Samo na taj način može se konkretizovati težnja medijskih radnika da napad na njih bude tretiran kao napad na javnu osobu, sa svim pripadajućim zakonskim posljedicama po napadača - navodi se u saopćenju

Novinari su također apelirali na javnost da se ne stvara atmosfera polarizacije na medije i ostale i pri tome poziva na javni linč novinara jer temeljna obaveza medijskog radnika je tačna i pravovremena informacija lišena senzacionalizma i usmjerena ka informisanju javnosti pri čemu su novinari ti koji informišu, a ne oni koji su odgovorni za tešku bosanskohercegovačku realnost, navodi se u saopćenju.

 - Pozivamo javnost da snažno podrži medijske radnike u naporima da zaštite novinarsku profesiju i njen dignitet, a time i slobodu govora. Napad na novinara treba tretirati kao napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana – navodi se u saopćenju medijskih radnika Tuzlanskog kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Izrael izveo nove napade na Rafah, uprkos pozivima na prekid vatre

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom