Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 15:42 |

VMBiH - Očuvati i promovirati u BiH romski jezik, kulturu i historiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednic i Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o rezultatima istraživanja koje se odnosi na razloge neprovođenja cilja 3 Revidiranog akcionog plana Bosne i Hercegovine o obrazovnim potrebama Roma koji glasi: „Očuvanje i promoviranje romskog jezika, kulture i historije.“

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će pokrenuti aktivnosti za donošenje novog okvirnog akcionog  plana o obrazovnim potrebama Roma u cilju očuvanja jezika, kulture, historije i tradicije Roma, a koji bi imao ujednačene standarde za sva nadležna ministarstva.

Ovaj zaključak proistekao je iz istraživanja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi s neprovođenjem cilja koji se odnosi na očuvanje i promoviranje romskog jezika, kulture i historije. U istraživanju su učestvovala četiri kantonalna ministarstva obrazovanja i nadležno ministarstvo Republike Srpske te Odjel za obrazovanje Brčko Distrikta BiH.

Istraživanje je pokazalo da se romski jezik ne izučava u osnovnim i srednjim školama kao maternji jezik ili fakultativni predmet, a kao razlozi su, između ostalog, navedeni   nepostojanje odgovarajuće stručne literature, nedostatak finansijskih sredstava i nedovoljno izraženi interes za učenje romskog jezika, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo