Ekonomija     | 06.03.2018. 14:37 |

Marić: Nisam jedini odgovoran za probleme u isporici sirovine 'Destilaciji'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6.marta (FENA) – Direktor “Šuma RS” Risto Marić tvrdi da će u narednih desetak dana pokušati da riješe probleme u snabdijevanju neophodnom sirovinom teslićke „Destilacije“, koja je morala obustaviti rad.

Marić je rekao da su za novonastalu situaciju u hemijskoj industriji Teslić odgovorna šumska gazdinstva, koji su nadležna za sječu, izvlačenje i isporuku šumskog drvnog sortimenta, koji lani nije u predviđenom obimu isporučen „Destilaciji“.

-Ja se ne osjećam odgovornim, jer smo jednako odgovorni svi u ovom javnom preduzeću, od direktora, uprave i svih direktora gazdinastava kod kojih je 'Destilacija' imala ugovore – ustvrdio je Marić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kaže da su nadležni u Vladi dali saglasnost upravi i nadzornom odboru u ovom javnom preduzeću da u prvom polugodištu budu smijenjeni svi oni koji ne budu ispoštovali ugovor o isporuci neophodne drvne sirovine za „Destilaciju“ i druga preduzeća u skladu s potpisanim ugovorima.

Na najave Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u RS da će pomoći u protestima radnika “Destilacije” ispred Vlade i sjedišta “Šuma RS”, Marić je ustvrdio da  su jučer s nadležnim u „Destilaciji“ dogovorili da se u narednih deset dana napravi dinamika isporuke sirovine iz onih šumskih gazdinstava u kojima to dozvoljavaju vremenski uslovi.

Tvrdi da nisu tačni navodi ovog sindikata da favorizuje firmu „23. mart“ iz Rudog, ističući da ne zna da ta firma koja se bavi izvozom niže vrijednih šumskih sortimenata je u 2016. godini imala samo jednog zaposlenog.

Marić je rekao da je lani ovo javno preduzeće ostvarilo prihod  od oko 198 miliona KM, rashodi su bili 193, a dobit 5,2 miliona KM.

Tri šumska gazdistva su poslovala negativno, među kojim i ono iz Vlasenice, u kojem je lani smijenjen direktor.

Najbolji rezultat postiglo je šumsko gazdinastvo iz Prijedora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo