Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 13:56 |

Cormack i Vijeće mladih SAD-a najavili online platformu 'Univerziteti.ba'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i članovi Vijeća mladih Ambasade SAD-a u BiH najavili su danas realizaciju projekta "Univerziteti.ba", sveobuhvatne online baze podataka o svim univerzitetima i fakultetima u BiH, programima i načinima učenja.

Ambasadorica Cormack istakla je da je Vijeće odlučilo da su ključna pitanja koja ih zanimaju kvalitetno učenje te opcije i informacije gdje će studirati i koje će programe odabrati.

Pojasnila je da je u SAD-u vrlo lako doći do informacija koji su univerziteti, ali i programi najbolji.

- Odgovor Vijeća mladih na taj problem je projekt "Univerziteti.ba", vrlo ambiciozan, ali jednostavan. Ideja je da se svim studentima u BiH osigura slobodan i otvoren pristup informacijama o studiranju i načinu učenja te najboljim programima koji se nude na univerzitetima - kazala je.

Da bi stranica funkcionirala, dodala je Cormack, potrebno je istinsko partnerstvo Vijeća mladih, univerziteta, studenata i lokalnih zajednica.

Zahvaljujući dosadašnjem radu članova Vijeća, kazala je ambasadorica Cormack, oko 40 posto univerziteta i fakulteta u BiH je uključeno u projekt te je pozvala preostalih 60 posto da se uključe u partnerski odnos kako bi stranica uistinu bila funkcionalna i iskoristiva za mlade ljude koji žele studirati.

Koordinatorica Vijeća mladih SAD-a Sonja Kesić kazala je da je to vijeće neformalno tijelo, osnovano 2015. godine sa ciljem okupljanja mladih lidera kako bi zajedno radili na rješavanju brojnih problema sa kojima se suočavaju mladi ljudi u BiH.

Izrazila je nadu da će stranica Univerziteti.ba biti u funkciji prije početka naredne akademske godine, kako bi budući studenti na jednom mjestu imali jedinstvenu bazu podataka o svim fakultetima i univerzitetima u BiH.

Članica Vijeća Lejla Kasum istakla je da u BiH trenutno ne postoji niti jedna sveobuhvatna platforma takvog tipa te da Vijeće mladih smatra da će većina obrazovnih institucija prepoznati kvalitet i korist od podataka dobijenih nakon provedenog istraživanja u okviru tog projekta.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'