Svijet     | 06.03.2018. 15:03 |

Parlament Katalonije narednog ponedjeljka glasa o novom regionalnom predsjedniku

FENA Internet

MADRID, 6. marta (FENA) -Katalonski parlament sastat će se narednog ponedjeljka kako bi glasao o novom čelniku regije, saopćio je u utorak predsjednik parlamenta Roger Torrent, iako je ostalo nejasno da li će kandidat koga predlože secesionističke stranke biti izabran ili ne.

Jordi Sanchez trenutno je u pritvoru dok čeka na suđenje pod optužbama za pobunu i navođenje na nemire zbog katalonskog nelegalnog referenduma i objave nezavisnosti od  Španije u oktobru prošle godine.

Bivši čelnik građanske grupe Asamblea Nacional Catalana, Jordi Sanchez zatražio je od sudije koji se bavi njegovim slučajem u utorak da mu izda dozvolu da napusti zatvor kako bi prisustovao zasjedanju skupštine u ponedjeljak u Barcerloni. Nejasno je da li će sudija odobriti njegov zahtjev.

Dok su neki od secesionističkih čelnika u samonametnutom egzilu u Bruxellesu i nisu u mogućnosti da glasaju, a manja grupa ljevičarske stranke CUP tvrdi da će se suzdržati od glasanja, Sanchez ne bi mogao dobiti dovoljan broj glasova. To bi izazvalo novu rundu konsultacija i novo glasanje u narednim danima ili sedmicama.

Ključna ličnost katalonskih nastojanja za nezavisnošću, Carles Puigdemont, povukao se 1. marta iz izborne utrke za drugi mandat na mjestu regionalnog čelnika. On je pobjegao u Belgiju nakon jednostrane objave nezavisnosti i najvjerovatnije će biti uhapšen ako se vrati u Španiju gdje je suočen  s optužbama za navođenje na nemire i pobunu.

Španska centralna vlada preuzela je kontrolu nad bogatom sjeveroistočnom regijom i sazvala je prijevremene izbore u njoj nakon što je većina katalonskih glasača glasala za secesiju 27. oktobra.

Izbori održani 21. decembra vratili su većinu strankama koje zagovaraju nezavisnost, čiji su članovi koji su suočeni sa sudskim procesima pobjegli van zemlje kako bi izbjegli krivični progon zbog njihovih uloga u pokretu, koji je protivan španskom ustavu. 

Španska vlada u Madridu saopćila je da će staviti Kataloniju pod direktnu upravu ukoliko secesionističke stranke izaberu kandidata koji je pod sudskom istragom.

Broj Katalonaca koji se zalažu za nezavisnost od Španije opao je na najniži nivo u posljednje četiri godine, sudeći po anketi objavljenoj u petak, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Istraživanje IDEA - Glasači u brojnim zemljama nemaju povjerenje u demokratske institucije

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana