Bosna i Hercegovina     | 06.03.2018. 12:32 |

Softić: Rješenje za izmjene Izbornog zakona BiH će se morati naći

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako misli da ima i nade i političkog prostora da se, uz medijaciju koju rade predstavnici međunarodne zajednice, ipak dođe do rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Po njegovim riječima, do rješenja se mora doći.

- Kakvo će ono biti u konačnici i hoće li do njega doći do maja ili će neki drugi scenario biti u opciji, u ovom trenutku ne znam. Sve što vrijeme više odmiče svjestan sam činjenice da je teže doći do rješenja - kazao je Softić, te dodao da ga raduje činjenica da su se najviši predstavnici međunarodne zajednice uključili u ovo pitanje.

Vjerujem, naveo je on, da ćemo do maja imati rješenje i da će izbori biti održani.

Softić kaže da se pregovori odvijaju u kontinuitetu, ali da ne može cijeniti o tome kakva je dinamika tih pregovora jer ne učestvuje direktno u njima.

- Međutim i posjete najviših predstavnika Evropske zajednice Jean-Claudea Junckera, Johannesa Hahna i ono što smo čuli od njih, ustvari, ukazuje na to da će se rješenje morati naći. Ono što je procurilo u javnosti sa zadnjih razgovora koji su bili je nešto što zabrinjava. Još više zabrinjava ono što je procurilo iz Centralne izborne komisije ovih dana, ali ja mislim da je to sve u svrhu možda opipavanja političkog terena, šta je moguće u ovom trenutku napraviti i koja su to eventualno srednja rješenja koja bi bila moguća - smatra Softić.

On ne vjeruje da će biti nekih radikalnih rješenja kada je riječ o ovom pitanju, „ali će se morati iznaći minimum političkog dogovora kako bi se izbori održali“.     

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Softić: Dogovorenim svađama po društvenim mrežama skriva se protjerivanje Bošnjaka iz državnih institucija

Softić: Nikšić OSA-u nije vratio građanima, već ju je isporučio Dodiku

Softić: Čovićeva i Dodikova 'bošnjačka reprezentacija' ima samo jednog Bošnjaka u Domu naroda BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!