Svijet     | 06.03.2018. 11:24 |

Ruski dvostruki špijun, nakon trovanja, u kritičnom stanju u britanskoj bolnici

FENA Internet

SALISBURY, 6. marta (FENA) -Bivši ruski dvostruki špijun osuđen za izdaju u Moskvi u kritičnom je stanju u britanskoj bolnici nakon što je bio izložen nepoznatoj supstanci, dok policija tvrdi da je moguće da je riječ o državnoj prijetnji". 

U prvoj reakciji, Kremlj je saopćio kako je spreman da sarađuje ukoliko Britanija zatraži pomoć u istrazi te "tragične situacije".

Sergej Skripal, nekadašnji pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, dobio je dozvolu boravka u Britaniji nakon što je razmijenjen u 2010. za ruske špijune uhapšene na Zapadu u okviru razmjene špijuna u hladnoratovskim stilu na pisti Bečkog aerodroma. 

Bivši 66-godišnji špijun i 33-godišnja žena koju je poznavao pronađeni su, međutim, u nesvjesnom stanju na klupi shopping centra u nedjelju u engleskom gradu Salisburyju nakon što su bili izloženi, kako policija tvrdi, nepoznatoj supstanci.

Oboje su u kritičnom stanju i smješteni su u jedinicu intenzivne njege.

Iako su britanske vlasti saopćile da nema rizika po javnost, policija je okružila mjesto gdje je pronađen bivši špijun i pizzeriju po imenu Zizzi u centru Salisburyja. Neki od istražitelja bili su obučeni u žute jakne koje se nose u istragama hemijskih napada.

Britanska policija nije objavila imena dvije osobe na liječenju, ali su dva izvora bliska istrazi izjavila Reutersu da je muškarac u kritičnom stanju Skripal. Nejasno je koja je supstanca korištena protiv njih, dodaje policija.

- Razgovarali smo sa svjedocima, uzeli smo forenzičke uzorke s mjesta incidenta, obavljamo toksikološke testove i to će nam pomoći da dođemo do odgovora - izjavio je Mark Rowley, vodeći britanski kontrateroristički zvaničnik.

- Moramo upamtiti: Rusi u egzilu nisu besmrtni, svi oni umiru i postoji tendencija ka teoriji zavjere. Mi, međutim, moramo razmotriti činjenicu državne prijetnje - izjavio je Rowley za BBC radio prije nego što je govorio o ubistvu Aleksandra Litvinenka.

Britanski istražni tim saopćio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio ubistvo iz 2006. godine bivšeg agenta KGB-a Litvinenka radioaktivnim polonijem-210 u Londonu. Kremlj je u više navrata negirao svaku umiješanost u ubistvo Litvinenka.

Litvinenko je bio kritičar Putina koji je pobjegao iz Rusije u Britaniju, gdje je boravio šest godina do dana kada je otrovan pijući zeleni čaj u koji je ubačen rijetki i veoma snažni izotop u londonskom hotelu Millennium.

Britanskim liječnicima trebalo je dosta vremena da utvrde uzrok Litvinenkove bolesti.

- Niko nam nije došao s takvim zahtjevom. Moskva je uvijek otvorena za saradnju - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

Upitan da komentira spekulacije britanskih medija d je Rusija otrovala Skipala, Peskov je izjavio: "Nije im trebalo dugo".

Nazivajući incident "tragičnom situacijom, Peskov je kazao da Kremlj nema informacije šta se zaista desilo.

Skripala je u 2004. uhapsila ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) pod sumnjom da je izdao desetke ruskih agenata britanskim obavještajcima. Osuđen je na 13 godina zatvora u 2006. na tajnom suđenju.

Skripal je priznao da je izdavao ruske agente britanskoj špijunskoj službi MI6 u zamjenu za novac, prebacujući izvjesne sume na španski bankovni račun.

Njemu je, međutim, izdat oprost u 2010. od ondašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, u okviru razmjene deset ruskih agenata uhapšenih u Sjedinjenim Državama.

Razmjena, jedna od najvećih od okončanja Hladnog rata u 1991., desila se na pisti Bečkog aerodroma gdje su ruski i američki avion bili parkirani jedan pokraj drugog prije nego što su agenti razmijenjeni. 

Jedna od ruskih špijunki bila je Anna Chapman. Ona je bila među deset špijuna koji su se infiltrirali u američko društvo, u očiglednom pokušaju da budu što bliže predstavnicima vlasti i da saznaju državne tajne. Njih je uhapsilo FBI u 2010.

Vraćeni ruski špijuni dočekani su kao heroji u Moskvi. Putin, koji je i sam bio oficir KGB-as u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, pjevao je patriotske pjesme s njima, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Sunak obećao slati tražioce azila u Ruandu u roku od 10 do 12 sedmica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu