Svijet     | 06.03.2018. 10:53 |

Uzbekistanski novinar, nakon 19 godina zatvora, pušten na slobodu

FENA Internet

TAŠKENT, 6. marta (FENA) - Novinar sa najdužim stažom u zatvoru, posle 19 godina pritvora, pušten je na slobodu, prenosi Indipendent. Istovremeno, suđenje drugoj dvojici novinara za "lažne i politički motivirane" optužbe trebalo bi da počne, a oni bi mogli da budu osuđeni na 20 godina zatvora.

List prenosi i ocjene Human Rigts Watch da je Jusuf Ruzimuradov bio mučen i podvrgnut lažnim suđenjima zbog lažnih političkih optužbi.

Indipendent podsjeća da je Ruzimudarov bio reporter opozicionog lista Erka što znači Sloboda, kada je 1999. godine zatvoren zbog optužbi da radi protiv države. Osuđen je zajedno sa svojim urednikom, Muhamedom Bekjanovim, po optužnici za objavljivanje i distribuciju zabranjenih novina, što je tumačeno kao pokušaj rušenja Vlade.

Iz Odbora za zaštitu novinara (CPJ) navode da je riječ o novinaru koji je proveo najviše vremena u zatvoru.

-Danas možemo da odahnemo jer je u Uzbekistanu konačno oslobođen Jusuf Ruzimuradov, novinar koji je najduže boravio u zatvoru, ali smo uznemireni zbog teške nepravde koja mu je oduzela 19 godina života- rekla je Nina Ognianova iz tog odbora.

-Možda niste čuli za njega, ali prema našim podacima, šezdesetčetverogodišnji Ruzimuradov je novinar s najdužim stažom u zatvoru u cijelom svijetu. Njegov jedini zločin je bio rad za nezavisne medije Erk i Freedom - piše istraživač Steve Swerdlow za Human Rights Watch.

Ta organizacija je dokumentirala kako su 1999. godine Ruzimuradov i njegov urednik Muhamad Bekjanov oteti u Ukrajini, a zatim prokrijumčareni u Uzbekistan gdje su bili kontinuirano mučeni.

-Ovo je jedna od najdramatičnijih priča koje smo ikada dokumentirali- naglasio je Sverdlov.

Obojica su osuđena na 15 godina zatvora 1999. godine, a kazne su im kasnije produžene zbog navodnog kršenja pravila zatvora. To je bio poseban oblik psihičkog mučenja kako bi se osoba učinila potpuno bespomoćnom i očajnom da ne može kontrolirati svoju sudbinu.

Urednik Bekjanov je pušten prošle godine. On je jedan od mnogih "političkih" zatvorenika koje je oslobodio predsjednik Šavkat Mirzijojev, koji je naslijedio dugogodišnjeg diktatora Islama Karimova 2016. godine.

Više od 20 takvih zatvorenika oslobodio je Mirzijojev, od ukupno 34 slučaja otkrivena 2014. godine.

-Međutim, bez obzira na radosnu vijest o puštanju Ruzimuradova na slobodu, ne možemo zaboraviti aktiviste, novinare te druge režimske kritičare koji su još uvijek iza rešetaka kaže Sverdlov i poručuje kako će nastaviti da rade kako bi osigurali oslobađanje svih zarobljenika koji nikada nisu trebali ni dospjeti iza rešetaka te da će obezbjediti istinsko poštovanje prava svih Uzbekistanaca.

Odbor za zaštitu novinara je, ujedno, pozvao vlasti u Uzbekistanu da poduzmu dalje korake kako bi poboljšali klimu za medije tako što će odbaciti optužnicu koju su podigli protiv dva nezavisna novinara.

Suđenje novinarima Bobomurodu Abdulaevu i Haiotu Nasridinovu trebalo bi da počne ove nedelje u Taškentu, potvrdili su za Odbor za zaštitu novinara (CPJ) članovi porodice Abdulaeva.

Oni se terete za učešće u "zavjeri sa ciljem rušenja ustavnog režima", za koje zagovornici prava kažu da su "lažne i politički motivirane", prenosi RSE/RFE.

Dvanaest međunarodnih organizacija koje se bore za slobodu štampe i zaštitu ljudska prava, uključujući i CPJ, pozvale su vlasti Uzbekistana da istraže navode o mučenju i maltretiranju dvojice muškaraca.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Izraelska vojska oslobodila svoju pripadnicu iz Hamasovog zatočeništva

Medicinska sestra iz Sjedinjenih Država i njeno dijete oslobođeni nakon otmice na Haitiju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom