Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.03.2018. 16:38 |

I populisti i desničari u Italiji objavili da imaju pravo formirati vlast

FENA Internet

ROME, 5. marta (FENA) – Lideri dviju političkih stranaka koje su u Italiji osvojile najviše glasova su najavili borbu za preuzimanje vlasti nakon izbora, a  na kojima je najviše Italijana glasalo za dva populistička pokreta, jedan usmjeren protiv establišmenta i drugi desničarski i antiimigrantski, prenosi Reuters.

Rezultati izbora su poslali uznemirujuće signale ka Evropskoj uniji koja se već suočava sa problemima, kao što su  odnosi sa SAD-om, Brexit i najavljene reforme.

Neizvjesno formiranje vlasti Italiju će uvući, kako se pretpostavlja, u višemjesečnu političku nestabilnost. Antiimigrantska i desničarska Liga je saopćila da joj pripada pravo da formira vlast jer je osvojila najviše glasova.

-  Imamo pravo i obavezu da vladamo – rekao je lider Matteo Salvin. Samo nekoliko minuta poslije njega, čelnik pokreta Pet zvijezda je dao sličnu izjavu.

-   Otvoreni smo za razgovore sa svim strankama. Osjećamo obavezu da preuzemo vlast i formiramo političku silu koja predstavlja cijelu zemlju – rekao je 31-godišnji Luigi Di Maio.

Koalicija Silvia Berlusconija i Demokratska partija Italije su osvojile manje od očekivanog broja glasova, pa će biti neophodno napraviti širu koaliciju, ako namjeravaju populističke pokrete spriječiti u preuzimanju vlasti, navode agencije.

Ne očekuje se da će predsjednik Sergio Mattarella prije aprila otvoriti zvanične razgovore o formiranju vlasti.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu