Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 15:01 |

U Srebrenici 11. marta svečana sjednica povodom Dana općine

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 5. marta (FENA) - Nakon što je održana šesta Tematska sjednica Skupštine općine Srebrenica na kojoj su odbornici iz Kluba Srba usvojili Odluke za nagrade i prizanja općinski načelnik Mladen Grujičić je kazao da su bošnjački odbornici pokazali kakvu percepciju imaju prema Srbima.

- Ovo što su uradili zaista je neprimjereno i pokazuju kakvu percepciju imamju prema predsjedniku RS-a, Republici Srpskoj i srpskom narodu. Ovdje se vodi politika iz Sarajeva i to nije njihov stav a to su rekli i na sastancima. Vidite i sami da su najavili i da se neće na ovome zaustaviti, nego su najavili neki 'nered' u Srebrenici. Svako ima pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo na bilo koji način. Komisija za izbor je jasno i jednoglasno donijela odluku da ja predlažem kome će biti uručena 'Zlatna plaketa" i ja sam predložio predsjednika RS-a Milorada Dodika. Mislim da je to priznanje trebao dobiti i ranije, obzirom koliko je u Srebrenicu uloženo sredstava od Vlade RS-a u kojoj je on bio predsjednik. To se nije desilo, jer su vlasti bili predstavnici Bošnjaka koji ne uvažavaju predjsednika RS-a i Republiku Srpsku. Ovo smatram djelimično udar na načelnika Općine jer navodno imam podršku, a kad treba da se odluči onda podrška ne postoji. Ovo nije preglasavanje, ovo je jednostavno izraz jednog mišljenja svih odbornika koji su pozicija i opozicija - kazao je Grujičić.

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković kazao je da su Bošnjaci napustili sjednicu, jer je 'Zlatna plaketa' općine Srebrenica dodjeljena Dodiku. Njegov stav je da Odluke Skupštine općine Srebrenica trebaju biti u interesu svih građana.

- Mi nismo protiv toga da načelnik predlaže kandidate za 'Zlatnu plaketu', međutim obrazloženje i razlozi koje je nama načelnik Grujičić ponudio, apsolutno nisu tačni. Oni su stvar krompomirsa. Načelnik što govori da je načelnik svih građana je prosto netačno, jer je načelnik jutros pozvao u kabinet većinu ili sve srpske odbornike s ciljem dogovora i preglasavanja Bošnjaka. I da je tako potvrđuje dokaz da je kod dodjele priznanja, mimo svih procedura predložen za drugo priznanje, Srebrenu plaketu, Mladen Ivanić koji nema nikakve veze sa Srebrenicom, niti sa projektima u Srebrenici. To je bila stvar kompromisa među srpskim političkim partijama. Za nas je neprihvatljivo da Dodik dobije 'Zlatnu plaketu' općine Srebrenica i na kraju krajeva nema ni jednog opravdanog razloga, jer bilo je i prečih. U ovom mometnu to je bila Vlada Republike Srbije koja je uložila 12 miliona maraka u Srebrenicu. Načelnik je bio ultimativan i to je razlog što smo napustili rad u Skupštini. Kako će se dalje odvijati politika u Srebrenici, vidjet ćemo. Za nas ove odluke su neprihvatljive, kao i svečana sjednica. Mi nećemo prisustovati - rekao je Tabaković.

U nedjelju 11.marta ove godine će biti održana svečana sjednica povodom Dana općine Srebrenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'