Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 14:46 |

Srednjoškolski turnir- podsjetnik na vrijeme kada je Bugojno bio 'šahovski grad'

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 5. marta (FENA) - Da bi šah ponovo mogao postati prepoznatljiv simbol Bugojna kao nekada, potvrđuje događaj koji je proteklog vikenda privukao veliku pažnju srednjoškolaca u tome gradu.

U organizaciji šahovskih sekcija Srednje stručne škole i Opće gimnazije održan je Prvi srednjoškolski turnir u šahu na kojem su, osim učenika iz tih škola, sudjelovali učenici Srednje tehničke škole i Srednje škole Uskoplje-Odjeljenje Bugojno. 

- Htjeli smo da razbijemo stereotipe o školi, da zbližimo omladinu i da učenike barem nakratko odvojimo od savremenih spravica, mobitela, kompjutera, društvenih mreža. Smatram da je ovo veoma zdrav način druženja - kazao je voditelj šahovske sekcije u Srednjoj stručnoj školi prof. Nihad Ajkunić.

Profesor bugojanske gimnazije Edin Topčić dodaje da se turnir igrao po švicarskom sistemu, kroz  sedam kola, te da je okupio 38 takmičara, među kojima i nekoliko djevojaka.

- Šah igram odnedavno, i već sam ga zavoljela. Uživam u igri, iako ona iziskuje dosta razmišljanja. Jer, bez obzira šta se dešava na šahovskim poljima, sve se prvo razradi i isplanira u glavi, a da pritom ništa drugo ne zaokuplja vašu pažnju - kazala je.

Prvi šahovski potez na turniru povukao je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, pohvalivši ideju da se on upriliči povodom Dana nezavisnosti BiH, i želju svim učesnicima da se pokažu u najboljem svjetlu.

On je, ovom prilikom, obećao deset šahovskih kompleta školskim sekcijama, te podsjetio na vrijeme u kojem je Bugojno nosilo epitet "šahovskog grada".

Naime, u periodu od 1978. do 1986. u Bugojnu se održavao Međunarodni velemajstorski šahovski turnir, uz učešće šest svjetskih prvaka, među kojima su bili Anatolij Karpov i Gari Kasparov.

- Ko zna, možda upravo neko od učesnika Prvog srednjoškolskog šahovskog turnira stekne svjetsku šahovsku slavu i dovede najbolje majstore šaha ponovo u naš grad - naglasio je Ajkunić.

Inače, uz Općinu Bugojno koja je bila pokrovitelj događaja, veliku pomoć u tehničkoj organizaciji ovog turnira pružio je predsjednik Šahovskog kluba “Iskra” Sead Robović.

Na kraju su uručene zahvalnice svim učesnicima, a oni najuspješniji dobili su diplome i prigodne novčane nagrade.

Prvo mjesto osvojio je učenik Srednje tehničke škole Bugojno Armin Petrović, drugo učenik Srednje škole Uskoplje Danijel Mišura, dok je treće mjesto pripalo gimnazijalcu Ahmedu Hadžibegoviću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sutra počinje 3. memorijalni futsal turnir 'Amela Fetahović - Žgoljo'

Gradonačelnik Brčkog prvim potezom otvorio 'Revijalni ekipni turnir u šahu'

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo