Ekonomija     | 05.03.2018. 14:39 |

UTOK BiH traži da se Pravilnik o policijskoj uniformi stavi van snage

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Udruženje tekstila, obuće i kože Bosne i Hercegovine (UTOK BiH) traži od Vijeća ministara BiH da zaustavi primjenu Pravilnika o policijskoj uniformi zbog toga što smatraju da se ovim podzakonskim aktom u potpunosti onemogućava domaćim proizvođačima policijske i vojne opreme učešće u postupcima javnih nabavki.

 - Dajemo punu podršku nastojanjima BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme u njihovoj borbi za osiguranje ravnopravnog tretmana domaćih proizvođača u postupku nabavke policijskih uniformi. Policijske uniforme proizvedene u BiH koriste policije brojnih evropskih država, te je potpuno neprihvatljivo da u vlastitoj državi proizvođači gube mogućnost da uopšte učestvuju u postupcima nabavke - navode iz UTOK-a BiH. 

Zbog niza spornih odredbi u Pravilniku, kako dodaju, više je nego izvjesno da se domaće kompanije suočavaju sa vjerovatnim zatvaranjem pogona i gašenja velikog broja radnih mjesta.

iz UTOK-a BiH dodaju da su "spornim Pravilnikom propisana rješenja koja pogoduju isključivo jednoj uvoznoj trgovačkoj kompaniji, čije se uniforme  neskriveno favoriziraju Pravilnikom".

- Na taj način domaći su proizvođači stavljeni pred svršen čin. Uvjereni smo da su takva rješenja protivna, ne samo Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, nego i javnim opredjeljenjem vlasti za većim zapošljavanjem naših građana i jačanje domaće industrije. Tražimo od Vijeća ministara BiH da bez odlaganja otvori dijalog sa domaćim kompanijama,  kako bi se postiglo rješenje koje će zadovoljiti sve strane - ističu iz  UTOK-a BiH. 

Napominju da domaći proizvođači ne traže bilo kakav povlašten položaj ili bilo kakvo snižavanje kriterija kvaliteta koji se propisuju ili žele propisati u vezi sa policijskim uniformama, već samo žele imati pravo da učestvuju u procesu javnih nabavki ovakvih proizvoda.

 - Sporni Pravilnik, u obliku u kakvom je usvojen, to u potpunosti onemogućava, čime se nanosi ogromna šteta domaćim proizvođačima - navodi se u saopćenju koje potpisuje Đemal Memagić, predsjednik UO UTOK-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom