Regija     | 04.03.2018. 13:57 |

Izbori u Beogradu:Izlaznost u prvim satima najmanja u zadnja 3 izborna ciklusa

FENA Agencije

BEOGRAD, 4. ožujka (FENA) - Izlaznost na lokalnim izborima za Skupštinu Beograda u prva tri sata manja je nego u posljednja tri izborna ciklusa, a do 10 sati glasovalo je 7,24 posto od 1.606.693 građana s pravom glasa, priopćili su Centar za slobodne izbore i demokraciju (CESiD) i Gradsko izborno povjerenstvo (GIK).

Prema podacima GIK-a, do 10 sati na birališta je izišlo 7,24 posto birača, dok CESiD na temelju 3,9 posto koji su izašli do devet sati tvrdi kako je izlaznost manja nego na predsjedničkim izborima prošle godine, a najmanja je i u posljednja tri izborna ciklusa u srbijanskoj prijestolnici.

Promatrači Centra za praćenje izbora i izbornih procedura evidentirali su da je do 11 sati izlaznost bila 12,6 posto, dok je prema posljednjim podacima agencije IPSOS do 12 sati glasovalo 17,8 posto birača.

Birališta su otvorena od sedam do 20 sati, a u Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) navode da birački proces protječe "uglavnom normalno", te da je 94 posto biračkih mesta u Beogradu otvoreno na vrijeme, tri posto sa zakašnjenjem, a tri posto i prije propisanog vremena, prenosi Hina.

Tijekom prijepodneva glasovali su uglavnom svi ključni akteri čije su liste u izbornoj utrci, od predsjednika države Aleksandra Vučića, čiji naprednjaci (SNS) su favoriti na izborima, do kandidata iz oporbe, nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa i predsjednika općine Novi Beograd i bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića.

Na beogradskim izborima glasovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ustvrdivši kako "drugi put koristi demokratsko pravo" koje ima činjenicom dvojnog državljanstva. Dodik je poručio da "želi Srbiju koja je najvažnija za regionalnu stabilnost, posvećenu razvoju i boljitku".

Na 1.185 biračkih mjesta u 17 gradskih općina s pravo glasa je 1.606.693 građana koji 110 vijećnika za Skupštinu Grada Beograda birati među 24 izborne liste.

Beogradski izbori najavljivani su kao mogućna prijelomna točka za vladajuće naprednjake, ali su posljednje predizborne ankete dale znatnu prednost upravo vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsjednika Vučića.

Gradonačelnika srbijanske prijestolnice ne biraju izravno građani na izborima nego vijećnici Skupštine Grada natpolovičnom većinom glasova, a rezultati beogradskih izbora trebali bi biti objavljeni u roku od 24 sata, do ponedjeljka u 20 sati.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo