Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.03.2018. 14:12 |

Sadiković: Za poštivanje temeljnih ljudskih prava neophodno urediti državu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - U Bosni i Hercegovini još uvijek traje parcijalna primjena Evropske konvencije za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda, kao i svih ostalih međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, i sve dok je tako, ljudska prava svih građana, pa samim tim i prava žena, neće biti zaštićena.

Istakla je to prof. dr. sc. Lada Sadiković, koja je bila jedan  od uvodničara 10. izdanja mozaičnog magazina uživo  "Duga Presshura" o temi "Ljudska prava žena", održanog danas u Sarajevu povodom Međunarodnog dana žena. 

Osim Sadiković, uvodničari su bili i projekt menadžerica Informativno-edukacijskog centra za mlade IECM Anđela Buzuk te vokalni solist Osman Hrnjić. Organizator projekta "Duga Presshura" je Udruga "Libertas", a pokrovitelj Fondacija Schüler Helfen Leben. 

Sadiković je također naglasila da je za poštivanje svih temeljnih ljudskih prava i sloboda, prije svega, neophodno urediti državu i njene institucije kako bi država, koja jedino može zaštiti i obezbijediti temeljna ljudska prava i slobode, bila u stanju da to i učini.

- U BiH je na snazi opća zabrana diskriminacije, prema tome, i na spolnoj osnovi. Neophodno je omogućiti jedankost svih ljudi pred zakonom, pa samim tim i svih žena te u tom smislu učiniti neophodne korake kako bi se pomoglo i razvilo, kroz različite poticaje i evropske fondove, žensko poduzetništvo i zabranile sve vrste diskriminacije prema ženama - kazala je. 

Buzuk je govorila o položaju feminističkih teoretičarki te njihovoj ulozi u promicanju feminizma, ističući da je obrazovanje uvijek bilo onaj presudan element koji je ženama omogućavao ostavrivanje njihovih uloga i prava.

Ukazala je na to da je nužno donošenje strategije upravljanja ženskim radnim potencijalom kojom bi se smanjila rastrganost između posla i obitelji te da ljudska prava moraju osigurati da jedinstvena ženska reproduktivna sposobnost ne uključuje nepogodnosti i diskriminaciju u društvenom životu.

Osman Hrnjić je mišljenja da postoji problem diskriminacije žena i spolne segregacije na tržištu rada, a da postoji veliki potencijal žena kao nositeljica ljudskog kapitala za gospodarski razvoj.

U okviru stalne glazbene rubrike urednik Marijo Pejić govorio je o autorima u oblasti popularne glazbe kojima su stvarne žene bila inspiracija za stihove koji će biti vječni hitovi.

- Žene su oduvijek bile najveća inspiracija umjetnicima, pa tako i glazbenicima. Gotovo da nema ženskog imena koje barem jednom nije opjevano u pjesmi. Najpoznatija djevojka Johnnyja Štulića, Snježana Banović, opjevana je u pjesmi "Usne vrele višnje" - podsjetio je Pejić. 

Napomenuo je da je i Đorđe Balašević svojoj supruzi Oliveri posvetio istoimenu pjesmu, a da je Selma, koja je opjevana  u pjesmi Bijelog dugmeta, zahvaljujući Goranu Bregoviću postala jedan od najvećih jugoslavenskih hitova. 

Pjesnikinja Ivana Krstanović je, u okviru poetskog programa, predstavila stvaralaštvo engleskog pjesnika Lorda Byrona i američke abolicionistkinje i bivše ropkinje Sojourner Truth.

U okviru programa Osman Hrnjić je izveo nekoliko prigodnih skladbi, saopćeno je iz Udruge Libertas.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promocija Biltena "Duga Presshura 2017/2018." održana u Sarajevu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana