Svijet     | 03.03.2018. 13:45 |

Hamdallah ponovio apel Hamasu da preda vlast u pojasu Gaze

FENA Internet

RAMALLAH, 3. marta (FENA) – Palestinski premijer Rami Hamdallah u subotu je ponovio poziv Hamasu da dopusti palestinskoj vladi da preuzme stvarnu kontrolu na terenu u pojasu Gaze, kojim Hamas upravlja duže od deset godina, u cilju učvrščenja međupalestinskog pomirenja.

- Ponavljam svoj poziv Hamasu da omogući stvarnu vladavinu palestinske vlade u pojasu Gaze - izjavio je on tokom posjete gradu Tulkaremu na sjeveru Zapadne obale. 

- Ne postoje uslovi, nego zahtjevi za ostvarenje nacionalnog pomirenja. Predsjednik Mahmoud Abbas i vlada spremni su da preuzmu punu odgovornost nad pojasom Gaze onog trena kada vlada bude nadležna - kazao je.

Istaknuo je da se vlada obavezala na pomirenje i jedinstvo, što jepoprem njegovim riječima razlog da u vladin budžet za ovu godinu  bude uvršteno 20.000 Hamasovih službenika, u cilju uklanjanja posljednje prepreke nacionalnom pomirenju. 

Kazao je da bi vlada trebala imati punu finansijsku kontrolu nad Gazom putem prikupljanja prihoda i preuzimanja pune kontrole nad graničnimijelazima. Policiji i civilnoj zaštiti također bi trebalo biti omogućeno da provode zakon i ustavni poredak, dok bi pravosuđe trebalo raditi s istim brojem službenika kakav je bio prije 2007. godine kada su Palestinske vlasti naredile svim svojim slkužbenicima da ne rade s Hamasom nakon njegovog preuzimanja pojasa Gaze, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.   

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Hamas tvdi da su razgovori o primirju u Gazi u ćorsokaku uprkos izvještajima o napretku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana