Bosna i Hercegovina     | 03.03.2018. 13:18 |

Crnadak: NIje dobro da Dodik stavlja mete ljudima na čelo

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. marta (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak odbacio je danas tvrdnje predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH rade protiv RS.

- To je najveća glupost i stavljanje mete na glave tih ljudi koji pošteno rade svoj posao, a dolaze iz RS - rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Mogao bi, kaže, da nabroji brojne ambasadore i niže rangirane diplomate koji su bili u službi i u vrijeme vlasti SNSD-a a zaposleni su i sada te je kazao da se za te ljude ne može reći da rade protiv RS.

Kada su u pitanju Dodikove primjedbe, jer se ambasador BiH u Rusiji Mustafa Mujezinović fotografisao sa grupom studenata koji su istakli „ratnu zastavu Republike BiH“, Crnadak je ponovio da je odmah nakon što je dobio informaciju o ovom događaju informisao Predsjedništvo i osudio taj „slučaj“.

-To što je uradio ambasador Mujezinović je apsolutno neprimjereno i šteti ugledu BiH i usmjereno je protiv jednog njenog dijela, RS, jer se radi o zastavama koje su korištene tokom rata u BiH i izazivaju nelagodu u RS- rekao je Crnadak.

Jedina institucija koja, kako je naveo, može da sankcioniše takve stvari jeste Predsjedništvo BiH.

Međutim, iako je  član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio da će tražiti smjenu ambasadora Mujezinovića, Crnadak sumnja da će se to desiti, jer za takvu odluku treba da glasaju sva tri člana Predsjedništva.

– To pokazuje da imamo potpuno nerazumijevanje unutar DKP-a i u drugim institucijama BiH. Zamislite šta bi se dogodilo da se ambasador BiH koji dokazi iz RS slikao sa zastavom Vojske RS. Nastao bi haos – rekao je Crnadak.

Entitetski predsjendik Milorad Dodik naveo  je danas „da RS nije imala nikakve koristi od diplomatsko-konzularne mreže BiH, te da u njenom značajnom dijelu ima neprijateljske strukture“.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'