Bosna i Hercegovina     | 03.03.2018. 11:45 |

Dodik: Želimo deset mandata u parlamentu BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. marta (FENA) - Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da u okviru tzv."patriotskog bloka" stranaka iz RS-a žele da dogovore jednu listu za parlament Bosne i Hercegovine kako bi osvojili deset mandata.

-U tom pogledu,  sa stanovništa odlučivanja u BiH ne bi bili zavisni od volje Sarajeva, već bi imali svoju – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci

Ponovio je da će SNSD imati svog kandidata za entitetskog predsjednika te je najavio skori sastanak s koalicionim partnerima.

I danas nije želio da govori ko će biti taj kandidat.

-Naravno da je potrebno da se usaglasimo i dogovorimo s koaliconim partnerima. U okviru 'patriotskog bloka', koji će okupiti sve političke partije koje se bore za RS, naspram 'bosanskog bloka', koji čini SDS, PDP i NDP, pravit ćemo dogovor u vezi sa zajedničkim kandidatom – rekao je on.

Tvrdi da je zadovoljan efektima lobiranja u svijetu, bez obzira na to što je na “crnoj listi” SAD-a.

- Smatrali smo da treba da činimo ono što rade i druge zemlje i kompanije. Mislim da je  svakome jasno, ko hoće da vidi, da je u najgorim vremenima za RS, kada je ovdje bilo veoma snažno američko prisustvo i odlučivalo o nekim stvarima, RS neočekivano iskliznula kao stalni objekt revidiranja njenih nadležnosti. To je zaustavljeno, kao i rigidno ponašanje visokih predstavnika i zasluga za to je dijelom i na lobistima. – ustvrdio je on.

Dodik je kritikovao stanje u diplomatsko-konzularnoj (DKP) mreži BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana