Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 17:55 |

Obilaskom objekata Isa-begove vakufname odana počast osnivaču grada Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Simbolična historijska šetnja i posjeta objektima iz Vakufname Isa-bega Ishakovića, osnivača grada Sarajeva, održana je danas u okviru manifestacije "Isa-beg Ishaković 2018".

Uz predstavnike Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković i članove Gradske uprave, šetnji su prisustvovali i brojni građani koji su iskoristili tu priliku da se bolje informiraju o detaljima Vakufname. Šetnja je uključivala posjete Bentbaši, čaršijskom trgu, Kolobara hanu i Carevoj džamiji.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Isa-beg Ishaković Elvis Pivić kazao je da nije slučajno da je šetnja počela na Bentbaši, jer je tu nastao prvi urbani dio grada.

- Prva ustanova sagrađena je prije 1462. tzv. Isa-begova zavija. U okviru toga bilo je nekoliko objekata, prije svega musafirhana i kasnije tekija, odakle je dalje krenula urbanizacija Sarajeva - objasnio je.

Naglasio je da Isa-beg nije smatrao shodnim graditi zidine, te je Sarajevo napravio otvorenim gradom koji je uvijek dočekivao svakog raširenih ruku i nudio najbolje od sebe.

Šetnja je nastavljena do čaršijskog trga i Kolobara hana, koji važi za jednu od najstarijih građevina koja je do danas sačuvala izvorni oblik. Za vrijeme osmanske vladavine, u Sarajevu je izgrađeno oko 50 hanova od kojih su samo još dva u funkciji (Kolobara i Morića han), mada nijedan više ne služi prvobitnoj svrsi.

Šetnja je zvanično završena posjetom jednoj od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini - Carevoj džamiji, u čijem haremu se (po pretpostavkama) nalazi i mezar Isa-bega Ishakovića.

Viši naučni saradnik Orijentalnog instituta Sarajevo Aladin Musić najavio je ostatak programa te predstavio detalje zbornika "Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme", koji će biti predstavljen u Vijećnici večeras u 18 sati i 30 minuta.

- Radi se o zborniku radova u kojima su sadržana četiri rada naših eminentnih znanstvenika, koji su pokušali rasvijetliti određeni historijski kontekst i okolnosti nastanka i razvitka grada Sarajeva 1462. godine. Suštinski, zbornik je pokušaj da se u javnosti pitanje nastanka i razvitka naših gradova u vrijeme osmanske vladavine artikulira na znanstven i utemeljen način - kazao je Musić.

U Vijećnici će večeras (s početkom u 19 sati i 15 minuta) biti upriličen i prijem pod pokroviteljstvom Gradske uprave. Podršku manifestaciji pružili su i Historijski arhiv Sarajevo i JU Muzej Sarajevo.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine s primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića. Uz razvijanje osjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića, glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine BiH te promoviranje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Ishakovića i Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!