Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 13:08 |

Konferencija o realizaciji strateških ciljeva u sklopu reforme sektora pravde

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH počela je danas u Sarajevu.

U fokusu sudionika skupa jeste razmatranje Izvještaja o provedbi Akcijskog plana Strategije reforme sektora pravde (SRSP) u BiH za proteklu 2017. godinu.

Kako je novinarima kazao član VSTV-a BiH Selim Karamehić, konferencija će biti prilika za razmatranje širokog spektra pitanja značajnih za ostvarenje reformskih ciljeva i uopće poboljšanje stanja u pravosuđu na čemu su, uz VSTVBiH i pravosudnu zajednicu u BiH, angažirani i predstavnici Evropske unije, odnosno Evropske komisije.

U osvrtu na stanje u pravosuđu i prioritete aktuelnog trenutka, precizirao je da su reforma sistema imenovanja nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja) i njihovog ocjenjivanja, te disciplinska odgovornost i finansijska disciplina u fokusu reformskih aktivnosti, orijentiranih ka poboljšanju ukupnog stanja pravosuđa u BiH.

Karamehić smatra da je 'na stolu' veliki broj dobrih rješenja i preporuka, podsjećajući u tom kontekstu na izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a BiH, pri čemu su, u skladu s preporukama Evropske komisije (Peer Review), finalizirana rješenja kojim se unapređuje postupak imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

U vezi s tim, dodao je kako će se nakon dobivanja mišljenja Evropske komisije pristupiti daljnjim aktivnostima, odnosno uvođenju i primjeni utvrđenih rješenja.

Kako je najavljeno, na Trećoj konferenciji ministara pravde u BiH, predsjednika VSTVa BiH i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH bit će usvojena zajednička izjava koja će biti emitirana naknadno.  

Istovremeno, planirano je da sudionici skupa analiziraju aktivnosti iz Akcijskog plana SRSP-a u BiH za ranije trogodišnje razdoblje, te pristupe revidiranju postojećeg Akcijskog plana SRSP-a u BiH, odnosno usvoje smjernice za praćenje njegove provedbe.

Također, planirano je usvajanje i potpisivanje memoranduma o uspostavi mehanizma za praćenje i ocjenu provedbe SRSP-a u BiH od organizacija civilnog društva, kao i prioriteta za finansiranje projekata iz sektora pravde u BiH iz donatorskih sredstava.

Inače, Strategijom za reformu sektora pravde u BiH, koju su usvojili Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH, predviđeno je održavanje ministarskih konferencija za sektor pravde u BiH kao upravljačkog tijela u svrhu koordiniranog praćenja i ocjene provedbe SRSP-a u BiH i kreiranja strateških smjernica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konaković s evropskim komesarom Reyndersom o aktivnostima BiH nakon otvaranja pregovora s EU

Delić: Pripremljen tekst novog zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja

Nešić: Za stabilnu budućnost zapadnog Balkana značajno je da se ubrza evropski put BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!