Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 12:31 |

Općina Centar Sarajevo uspostavlja vezu s Opštinom Centar iz Skoplja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je otpravnika poslova Ambasade Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Krstevskog. Povod posjete bio je razgovor o uspostavljanju pobratimskih veza Općine Centar Sarajevo i Opštine Centar Skoplje u Makedoniji.

- Radujemo se uspostavljanju pobratimskih odnosa s Općinom iz prijateljske Republike Makedonije. Siguran sam da obje strane imaju mnogo za ponuditi u razmjenu. Mislim da je jako važno da se na lokalnom nivou uspostavljaju regionalni odnosi, što naravno može pomoći na globalnom i političkom nivou da dođemo do bržeg i boljeg rješenja određenih problema. U narednom periodu, osim sporazuma o bratimljenju, mislim da bi trebali potpisati i memorandum o međusobnoj saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, pitanja mladih, nevladinog sektora, privrede, turizma, komunalne djelatnosti, zdravstva, lokalne samouprave, zaštite i unapređenja životne okoline i drugim područjima društvenog djelovanja od obostranog interesa - poručio je Ajnadžić i dodao da će upoznati Općinsko vijeće Centar s inicijativom o bratimljenju općina te da je siguran da će prijedlog biti podržan.

Krstevski se zahvalio na prijemu i izrazio veliko zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje dviju općina prijateljskih zemalja.

- Izuzetno se radujemo zbog saradnje centralnih općina glavnih gradova naših zemalja. Stvaranjem partnerskih odnosa omogućava se brz transfer znanja i iskustava. Budućnost Evrope je u saradnji gradova i unapređenju njihovih, prije svega ekonomskih i kulturnih odnosa, koji će rezultirati većom kvalitetom života njihovih građana. Želimo širiti prijateljstvo i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i njenim glavnim gradom - kazao je Krstevski.

U narednom periodu će delegacija Opštine Centar iz Skoplja, predvođena gradonačelnikom Sašom Bogdanovićem, posjetiti sarajevsku Općinu Centar.

Prijemu kod Ajnadžića prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, vijećnik Velija Katica i savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Jasmin Gerin, saopćeno je iz te općine. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana