Bosna i Hercegovina     | 02.03.2018. 11:15 |

SPUS: Zastava s ljiljanima je zastava međunarodno priznate BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) – Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je zastava sa ljiljanima prva zastava nezavisne i suverene međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, te da ih niko i ništa neće zaustaviti da zastavu sa ljiljanima pronose i dalje državom BiH.

Ova reakcija SPUS-a je uslijedila nakon što su član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak osudili studente koji su prilikom susreta sa ambasadorom BiH u Rusiji Mustafom Mujezinovićem nosili zastave s ljiiljanima.

Iz SPUS-a naglašavaju da je ambasador Mujezinović jedan od rijetkih diplomata koji se stavio u punom kapacitetu u službu izgrađivanja prijateljskih veza Bosne i Hercegovine i Rusije, te da Mujezinović nema nikakve veze sa historijskim obilježjima BiH koje studenti nose i da nije mogao uticati na to.

Naglašavaju da niko nema eksluzivitet i pravo da te prijateljske odnose privatizuje ili svojata za samo jednu skupinu ili narod u državi.

Sve one koji osporavaju prvu zastavu nezavisne i suverene Republike BiH sa ljiljanima, podsjećaju na Član I Ustava BiH, te da su UN 22. maja 1992. godine, Republiku Bosnu i Hercegovinu primile u punopravno članstvo upravo pod zastavom sa ljiljanima.

Također podsjećaju da su ljiljani srednjovjekovni simbol Bosanske države, kao i mnogih drugih evropskih država, da se oni u Bosni vežu za dinastiju Kotromanića, a prvenstveno za prvog Bosanskog kralja Tvrtka, koji je bio najveći vladar koji vladao i teritorijama susjednih država.

Nadalje ističu da zastava sa ljiljanima predstavlja nacionalni ponos i identifikaciju svim građanima Bosne i Hercegovine koji je osjećaju kao svoju državu, bez obzira na vjeru i naciju.

- Tvrdnja da se radi o ratnoj zastavi je pokušaj da se kroz osporavanje zastave sa ljiljanima ospori i hiljadugodišnji kontinuitet naše države – ističe se u saopćenju SPUS-a.

Studenti su uputili podršku i čestitku organizatorima posjete Moskvi, te istakli da će nastaviti da grade suživot i pomirenje između mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihove razlike, i u tome ih neće zaustaviti „ovakvi i slični jeftini politički istupi i pamfleti“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo