Ekonomija     | 02.03.2018. 10:02 |

Privredni forum BiH–Iran: Iran veliko tržište, šansa za izvoz bh. proizvoda

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 2. marta (FENA) – BiH i Iran imaju značajne privredne potencijale i pred dvjema zemljama su brojne mogućnosti za ekonomsku suradnju, posebno u oblastima energije, metalske i agroindustrije industrije, građevinarstva, papirne industrije i drugim sektorima - istaknuto je danas na Privrednom forumu BiH - Islamska Republika Iran.

Cilj foruma, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) u saradnji sa Ambasadom Islamske Republike Iran, jeste unapređenje privredne saradnje dviju zemalja, u pogledu trgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja, putem direktnog povezivanja privrednika i promocije investicionih prilika.

Delegacija iranskih privrednika stigla je u BiH zajedno sa ministrom vanjskih poslova te države Mohammadom Javadom Zafirom. Biznismeni iz Irana posluju u raznim  oblastima: poljoprivredno-prehrambeni sektor, građevinarstvo, zdravstvo i zdravstveni turizam, medicinska oprema, inženjering, rudarstvo, IT, farmaceutska industrija, petrohemija. Među članovima delegacije su i trgovačke kompanije i investitori.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je kazao da postoji velika zainteresiranost za poslovnu saradnju, te da će na bileteralnim sastancima privrednika prisustvovati predstavnici više od 30 iranskih i 40 bh. kompanija.

 - Najvažnije je da se dovrši sporazum o preferencijalnoj trgovini, a također je bitno da naši proizvođači imaju priliku da iz Irana povoljnije uvezu kvalitetene sirovine i materijal za proizvodnju. Treba naglasiti i da je Iran  jedno veliko tržište gdje se može plasirati veliki broj naših proizvoda – istakao je Egrlić.

Napomenuo je da trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosi svega šest miliona KM, te da  ne odražava pravo stanje i kapacitete jedne i druge zemlje, a pokrivenost uvoza izvozom je 43 posto. U bh. uvozu iz Irana prednjači voće, datule, a u izvozu hemijski proizvodi.

Podpredsjednik Iranske komore za privredu, industriju, rudarstvu i poljoprivredu Masoud Khansari je izjavio da je Iran, od samog proglašenja nezavisnosti i priznanja BiH, cijelo vrijeme razvijao dobre odnose sa BiH.

- Za razliku od političkih odnosa kojima u ovom periodu možemo biti izuzetno zadovoljni, mi dosad nismo razvili ekonomsku saradnju i odnose kakve bismo željeli i za kakve postoje potencijali na obje strane. Nadam se da će ova posjeta rezultirati time da se naša ekonomska saradnja na različitim poljima razvije  – naveo je Khansari.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zafir je posebno istakao mogućnosti saradnje u energetskom sektoru, te naglasio da će učiniti sve što je potrebno da bi se olakšala saradnja privrednika dviju država.  

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je naveo da je obim vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja skroman i da su mogućnosti i BiH i Irana mnogo veće.

- Šanse postoje, obzirom da BiH ima svoje izvozne adute, ali postoje brojne prepreke boljoj ekonomskoj saradnji – bolji sporazum o preferencijalnoj trgovini, a tu je i jedan vrlo rigidan vizni režim koji onemogućava posjete i bržu komunikaciju privrednika dvije zemlje,  ali i neadekvatan režim saradnje banaka, odnosno platni promet - kazao je Šarović. 

To su, po njegovim riječima,  ključna pitanja kada privrednici žele da sarađuju sa nekom drugom zemljom i privrednicima drugih zemalja i to je poruka za one koji donose odluke, da u tom smislu pomognu privrednicima.

 - S druge strane, Ministarstvo je u završnoj fazi sa Iranom u vezi sporazuma o preferencijalnoj trgovini, kojim bi jedan broj proizvoda, odnosno jedan broj tarifnih linija, gdje su šanse BiH, gdje imamo respektabilne izvozne kapacitete, za te proizvode bi u Iranu bile smanjene ili ukinute carine. Time bi se olakšala trgovina i naš prizvod bi bio konkurentniji. Na isti način bi ustupci bili napravljeni iranskoj strani - kazao je Šarović.

 Dodao je da je procedura u završnoj fazi, te da time jedna krupna prepreka bila rješena.

 - Kada je riječ o problemu vezanom za platni promet, razlog su ranije sankcije koje su bile prema Iranu i to je pitanje za Centralnu banku i bankarski sektor u BiH. Privrednici iz BiH samo traže da to pitanje bude riješeno na isti način kako je riješeno u EU - kazao je Šarović.

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA)  održali su prezentaciju o investicionim prilikama u BiH.

Nakon plenarnog dijela foruma predviđeni su bilateralni susreti iranskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Uskoro VIDEO

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo