Magazin     | 02.03.2018. 08:18 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 2. ožujka (FENA) - 

- 1791. U Parizu predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom telegrafu' velikih proporcija koji je bio montiran na krovove ili visoka postolja, kako bi ga se vidjelo iz velikih udaljenosti, a sustav je bio popularan krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

- 1824. Rođen Bedrich Smetana, češki skladatelj i dirigent koji je u grandioznom ciklusu "Moja domovina", koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i povijesti.

- 1873. Rođena Marija Jurić Zagorka, najčitanija hrvatska književnica i prva hrvatska novinarka. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti.

- 1888. Potpisivanjem Istanbulske konvencije Sueski kanal postao prohodan svim plovilima tijekom mirnih i ratnih razdoblja.

- 1903. U New Yorku otvoren "Martha Washington Hotel", prvi hotel namijenjen isključivo ženama.

- 1927. Rođen Adem Čejvan, bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac. Ostvario je velik broj kazališnih i filmskih uloga. Bio je osnivač susreta za glumce koji su se održavali u Banjoj Luci pod nazivom "Susreti za glumce u maju".

- 1931. Rođen Mihail Gorbačov, sovjetski političar, posljednji predsjednik SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

- 1962. Košarkaš Wilt Chamberlain (NBA) postigao 100 koševa u jednoj utakmici, što je rekord koji do danas nikada nije nadmašen. Njegova momčad, Philadelphia Warriors, pobijedila je New York Knickse s rezultatom 169-147.

- 1983. Umro Bratoljub Klaić, hrvatski jezikoslovac, kroatist i prevoditelj. Postao je poznat po Rječniku stranih riječi, koji je od 1951. do 2007. godine izišao u više izdanja.

- 1989. Dvanaest zemalja Europske zajednice obvezalo se da će do kraja stoljeća u potpunosti prekinuti proizvodnju svih klorofluorokarbona, spojeva iz grupe haloalkana, koji imaju izrazito negativan utjecaj na okoliš, a posebno ozonski omotač.

- 1998. Film "Titanic" Jamesa Camerona postao prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.

- 2000. Umro Erik Holmberg, švedski astronom. Među ostalim, zaslužan je za otkriće da se satelitske galaktike često kreću po određenim putanjama - "Holmbergov efekt".

- 2003. Francuski predsjednik Jacques Chirac doputovao u službeni posjet Alžiru. To je prva posjeta na najvišoj razini od kada je Alžir stekao neovisnost od Francuske 1962. nakon osmogodišnjeg rata.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo