Bosna i Hercegovina     | 01.03.2018. 13:38 |

Udruženje BH novinari zabrinuto zbog napada na ekipu BHT-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1.marta (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava zabrinutost zbog napada i prijetnji ekipi BHT1, koja je jučer napadnuta tokom praćenja protesta dembiliziranih boraca u Tuzli i blokade saobraćaja na Šićkoj petlji na izlazu iz tog grada.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja, jedan dio demobiliziranih boraca je verbalno vrijeđao reportera Marka Divkovića i kamermana BHT1 Enesa Muratovića, prijetili im razbijanjem opreme i naguravali se s njima, pokušavajući spriječiti snimanje. 

Nakon tog incidenta, dio novinara je napustio mjesto protesta, solidarišući se sa ekipom BHT1 i odbijajući snimati osobe koje ne poštuju elementarne medijske slobode niti pravo novinara na siguran i dostojanstven rad.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako protesti demobiliziranih boraca, njihovi napori na traženju pravde i normalnih uvjeta za život, ne bi doprli do javnosti da nije bilo novinara, snimatelja i fotoreportera koji su jučer i tokom cijele noći predano radili i snimali izjave o zahtjevima boračkih organizacija, pratili što se događa na mjestima protesta i u institucijama odgovornim za rješavanje problema demobiliziranih boraca.

Zbog toga je neprihvatljivo da, u traženju vlastitih prava, demobilizirani borci sami ugrožavaju prava novinara i novinarskih ekipa, te dovode u pitanje njihovu sigurnost i slobodan rad.    

U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od boračkih organizacija i vođa protesta u Tuzli javno izvinjenje ekipi BHT1 zbog nasilničkog ponašanja jednog broja njihovih kolega, te traži stvaranje normalnih uvjeta za rad novinara i medijskih ekipa na tuzlanskom području, ali i na svim drugim mjestima  širom Federacije BiH gdje se i ako se  budu organizirali protesti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana