Svijet     | 28.02.2018. 19:50 |

Von der Leyen: EU razmatra da umjesto jednoglasnog uvede većinsko glasanje

FENA Internet

LONDON, 28. februara (FENA) - Evropska unija razmatra donošenje vanjskopolitičkih odluka putem većinskog glasanja, umjesto traženja jednoglasnog sporazuma svih država članica, izjavila je u srijedu njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen.

- Mi razmišljamo o eventualnom prebacivanju na većinsko glasanje u diplomatskim i vanjskopolitičkim pitanjima kako bismo odgovorili na krize i progovorili jednim glasom, evropskim glasom - izjavila je Von der Leyen na njemačkom simpoziju u London School of Economics.

- Tako da vas ne može blokirati jedna zemlja koja ne želi da učinite bilo šta u pravcu onoga što Evropa želi da kaže - istaknula je njemačka ministrica.

Govoreći o njemačkim ulaganjima u vojsku, koja su drastično smanjena nakon kraja Hladnog rata, ali su ponovo buknula nakon ruske aneksije ukrajinske regije Krim  u 2014. godini, Von der Leyen je kazala da će trebati godine da se njemačke oružane snage vrate nekadašnjim standardima. 

- Kompletan proces modernizacije potrajat će godinama u Njemačkoj , a također i u mnogim zemljama. To je ono o čemu raspravljamo - kazala je.

U izvještaju njemačkog ministarstva odbrane u ovoj sedmici ustanovljeno je da je manje od polovine podmornica, borbenih aviona i ostalog ključnog naoružanja spremno za upotrebu.

Upitana o izvještajima njemačkih medija o cyber napadu koji je pokrenula ruska hakerska grupa APT28, Von der Leyen je odbila komentirati. 

U izvještajima se navodi da je grupa, koja je već napala njemački parlament u 2015., uspjela ukrasti podatke od ministarstava vanjskih poslova i odbrane u posljednjem hakiranju.

Njemačke vlasti potvrdile su da istražuju cyber napad koji je pogodio vladine kompjuterske mreže, ali su saopćile da je incident stavljen pod kontrolu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'