Svijet     | 28.02.2018. 16:21 |

Mogherini apelovala na Rusiju, Tursku i Iran da okončaju borbe u Siriji

FENA Internet

BRUXELLES, 28. februara (FENA) -Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini pisala je ministrima vanjskih poslova Rusije, Irana i Turske tražeći od njih da poštuju primirje u Istočnoj Guti i da omoguće dostavu pomoći opkoljenim područjima.

Apelujući na tri zemlje koje su zajednički organizirale sirijske mirovne pregovore u kazahstanskoj prijestonici Astani, Mogherini ih je pozvala da "provedu istinsku humanitarnu pauzu barem 30 uzastopnih dana širom Sirije".

U pismu datiranom na 26. februar u čiji je uvid došao Reuters, Mogherini je također zatražila od Rusije, Turske i Irana da poduzmu sve neophodne mjere kako bi zaustavili borbe, da sirijski narod bude zaštićen, i konačno da se omogući urgentna dostava humanitarne pomoći i medicinske evakuacije".  

Mogherini navodi u pismu, koje je poslano na adresu 28 ministara vanjskih poslova članica EU i generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu, da će prekid vatre pružiti priliku za uspjeh mirovnih pregovora.

Nakon što je pomogla da se ratna sreća okrene u korist njenog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Rusija je postala ključni akter na Bliskom istoku.

Mogherini je apelovala na Moskvu da provede sporazum od jula prošle godine o "zonama deeskalacije", navodeći da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o 30-dnevnom prekidu vatre širom zemlje prilika za "konzistentnu provedbu odluka donesenih u Astani". 

Kao vodeći donator regije, Evropska unija vjeruje da može iskoristiti međunarodnu konferenciju o Siriji u Bruxellesu 24. i 25. aprila da uvjeri Moskvu da zaustavi borbe ukoliko želi međunarodna sredstva za obnovu Sirije.

- EU će nastaviti da u potpunosti ispunjava svoje obaveze i da mobilizira sva politička i humanitarna sredstva koja su joj na raspolaganju - navodi Mogherini u pismu.

Na prošlogodišnjoj donatorskoj konferenciji o Siriji, Evropska unija je, skupa sa 70 drugih zemalja, obećala 1,2 milijardi eura za 2017. godinu i očekuje se da u ovoj godini ponudi novu pomoć, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo