Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 15:24 |

Dogovorena veća prava za osiguranike oboljele od dijabetesa u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. veljače (FENA) - Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak sa suradnicima, sastao se u srijedu u Mostaru s predstavnicima Udruge dijabetičara 'INSULA'.

Održani sastanak nastavak je suradnje Zavoda i Udruge 'INSULA' na poboljšanju kvalitete života i povećanju prava osiguranika oboljelih od dijabetesa sukladno financijskim mogućnostima Zavoda.

Podsjećanja radi, predstavnici udruge 'INSULA', uime svojih članova i ostalih građana oboljelih od dijabetesa, već dva puta su se sastajali s predstavnicima Zavoda kao bi razgovarali o problemima ljudi oboljelih od dijabetesa i proširenju njihovih trenutnih prava vezanih za ortopedska i druga pomagala.

Na početku sastanka Bošnjak je pozdravio nazočne i približio im poslovanje Zavoda, njegove financijske mogućnosti i opredjeljenje po  pitanju prava osiguranika.

Udruga 'INSULA' imala je pet prijedloga za proširenje prava osoba oboljelih od dijabetesa  koje je Zavod analizirao s aspekta svojih financijskih mogućnosti i zahtjeva drugih osiguranika koji također imaju opravdane potrebe za proširenje postojećih prava definiranih Listom ortopedskih i drugih pomagala.

Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo, kazala je kako je stručna služba Zavoda analizirala sve zahtjeve Udruge 'INSULA' i, sukladno raspoloživim sredstvima, zaključila kako će u prijedlog izmjene Liste ortopedskih i drugih pomagala uvrstiti tri zahtjeva udruge u cijelosti i dva zahtjeva djelomično.

Riječ je o inzulinskom setu i rezervoaru za inzulinsku pumpu, baterijama za inzulinsku pumpu, trakicama za određivanje šećera trudnicama oboljelim od dijabetesa za vrijeme trajanja trudnoće, kao i trakicama za određivanje šećera svim osiguranicima oboljelim od dijabetesa starosne dobi od 18 do 25 godina koji su neuposleni ili su đaci i studenti na redovitom školovanju.

Predsjednik Udruge 'INSULA' Mislav Stapić predloženo proširenje prava dijabetičara okarakterizirao je kako veliki napredak te istakao kako će se ova udruga nastaviti zalagati za daljnja poboljšanja i unaprjeđenja prava osoba oboljelih od dijabetesa.

"Skoro 80 posto godišnjeg proračuna Zavod transferira zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga zdravstvene zaštite. Nešto manje od 14 posto sredstava trošimo za druga prava osiguranika u što spadaju i ortopedska  i druga pomagala. Ovo nije dobar trend i isti moramo mijenjati. Moramo kontinuirano povećavati prava osiguranika u dijelu prava na lijekove, ortopedska i druga pomagala, liječenje izvan Županije, banjsko liječenje i druga prava osiguranika kako ne bi zaostajali za drugim županijama i okruženjem te kako bi smo povećavali zadovoljstvo naših osiguranika. Ovo je početak, ove godine proračunom smo predvidjeli 800.000 maraka više za ortopedska i druga pomagala u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Bošnjak.

Naglasio je kako tu nije kraj te da s vremenom treba ići dalje i povećavati prava osiguranika.

"Mi smo na jednoj strani, ne možemo biti suprotstavljene strane jer je Zavod vaša kuća. S vama i drugim udrugama osiguranika, kao i svakim našim osiguranikom želimo graditi partnerski odnos na obostrano zadovoljstvo i poboljšanje kvalitete života osiguranika oboljelih od različitih bolesti. Ovo ne mora i  ne treba biti jedini vid suradnje, voljni smo i spremni uključiti se i u edukacije koje provodite i namjeravate provoditi na dobrobiti osiguranika. Također, spremni smo zajedno s vama organizirati međunarodnu konferenciju o dijabetesu jer je dijabetes jedna od tema koja doista zaslužuje društvenu pozornost", ustvrdio je Bošnjak.

Pred Zavodom su sastanci i s nekoliko udruga koje su imale određene zahtjeve u pravcu poboljšanja prava osiguranika na ortopedska i druga pomagala nakon koji će biti kreiran i resornom ministarstvu upućen na usvajanje konačni prijedlog Liste ortopedskih i drugih pomagala.

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Donesena Odluka o privremenom financiranju ZZO HNŽ-a za 2024. godinu

Kosovac: Zavod omogućio da osiguranici više neće morati mjesecima čekati na dijagnostičke pretrage

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo