Bosna i Hercegovina     | 28.02.2018. 16:03 |

Ustavnopravno povjerenstvo: Izmjene Zakona o platama usklađene sa Ustavom BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Članovi Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrdili su danas usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Izmjene ovog zakonskog rješenja predložila je predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), a zakon predviđa izjednačavanje platnih koeficijenata za iste ili slične poslove sa istom stručnom spremom.

Ove izmjene odnose se na povećanje koeficijenta za obračun plaća s 1,12 na 1,20 za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH koji su dosad bili diskriminirani u tom smislu u odnosnu na primjera radi policijske službenike kojima je najniži koeficijent 1,29, ali i državne službenike.

Krišto je u obrazloženju navela da je to iz razloga da bi se vojnicima i podoficirima koji imaju najniži koeficijent za obračun plaće i koji u ukupnoj strukturi Oružanih snaga čine 80 posto ljudstva, poboljšao materijalni status i zaustavili negativni trendovi, napuštanje službe.

Povjerenstvo je utvrdilo i usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Usvojeno je i Zastupničkom domu PSBiH na razmatranje upućeno Izvješće o radu Povjerenstva za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2017. godinu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'